Obiad, PRZEPISY

Kurczak w gruszkach z tymiankiem.

Gdy za oknem już całkiem jesienna aura, kolorowe, aromatyczne posiłki ubarwiają nam nieco te szarości i dodają energii.

Poniższy przepis wypróbowałam po raz pierwszy kilka dni temu i od razu miałam ochotę się nim podzielić . Przepiękny zapach gruszki i tymianku unosił się w całym domu, a smak dodatkowo potwierdził, że jest to połącznie idealne.

Oto jak wykonać tę potrawę.

SKŁADNIKI:

  • 4 udka z kurczaka
  • garść świeżego tymianku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół papryczki chilli
  • dwie gruszki

WYKONANIE:

Z udek wycinamy kości a następnie nacieramy je solą i świeżym tymiankiem i odstawiamy na kilka minut.

Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę.

Kurczaka nacieramy dokładnie musztardą i układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze pergaminowym skórą do góry. Na koniec polewamy oliwą wymieszaną z papryczką chilli oraz posypujemy wszystko gruszkami.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok.30-40 min.

Prawda, że nieskomplikowane?

Tak przygotowanego kurczaka można podać z puree z pietruszki i selera lub grillowanymi warzywami.

 

Smacznego!

 

 

 

 

By Ania Stefanska, 2 listopada 2017
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

MÓJ INSTAGRAM
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.