Obiad, PRZEPISY

Kluseczki z dyni i batatów.

Nie wiem co pierwsze skradło moje serce, lub raczej podniebienie. Bataty czy dynia.

Pierwszy raz batata zaserwował mi mój kolega ze Stanów, dla którego to warzywo było zupełnie zwyczajne, a u nas dopiero co się pojawiło. Jest wiele sposobów na przygotowanie słodkiego ziemniaka, ale chyba najprostszym z nich jest upieczenie go w folii aluminiowej  w 180 st. przez ok 40 min, a po wyjęciu wystarczy posypać odrobiną soli lub polać jogurtem naturalnym i zjeść  bez żadnych innych dodatków. Batat sam w sobie ma bardzo dużo wartości odżywczych.

Dynię po raz pierwszy jadłam pod postacią zupy kremu. Robiła ją wtedy moja mama. Z dodatkiem świeżego imbiru, papryki ostrej i słodkiej, kurkumy i innych aromatycznych przypraw. Stała się szybko moją faworytką.

Połączenie tych dwóch warzyw odrazu wydało mi się idealne. Zatem zabieramy się do pracy!

Składniki:
  • 1 średnia dynia Hokkaido (ok. 0,5 kg)
  • 2 bataty (ok. 0,5 kg)
  • 1 jajko
  • 150 gram mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek

Wykonanie:

Dynię oraz bataty obrałam ze skóry, pokroiłam w kosteczkę i piekłam w piekarniku przez ok 30 min w 180 stopniach.

Po wystudzeniu zmiksowałam wszystko na gładkie puree. Następnie dodałam jajko oraz mąkę. W zależności od wielkości dyni i ziemniaków proporcje mąki mogą się nieco zmienić, ważne jednak aby nie przesadzić z jej ilością, gdyż wtedy kluseczki będą zbyt twarde.

Gdy ciasto było już wystarczająco zwarte uformowałam kluseczki w kształcie kopytek a następnie wrzuciłam do wrzątku i gotowałam do momentu, aż wypłynęły na powierzchnię.

Na patelni rozpuściłam masło z dwoma ząbkami czosnku i wrzuciłam już przestudzone kluseczki, posypałam świeżym tymiankiem i gotowe!

Takie usmażone kolorowe kluseczki mogą być oddzielnym posiłkiem, a wyjęte prosto z wody to pyszny dodatek do różnych mięs czy sosów.

Smacznego!

By Ania Stefanska, 6 lutego 2018
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.