Przekąski, PRZEPISY, Śniadanie

Domowe bajgle.

Przyznam, że bajgli miałam okazję i przyjemność skosztować dość niedawno. Pomyślałam, że to nowość na rynku wypieków, a okazało się, że bajgle wypiekane były już w XVII wieku!

No cóż, pomimo mojej niewiedzy co do historii tej bułeczki, postanowiłam ją jednak wykonać sama w domu. Wyszło pysznie!

Oto przepis.

Składniki:
  • mąka pszenna chlebowa (500g)
  • 1,5 saszetki drożdży instant
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • woda (300 ml)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść maku, czarnuszki, sezamu
 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy dwie łyżki oliwy.

Do wody o temp. ok. 36-38 stopni dodajemy jedną łyżkę miodu i mieszamy.

Tak przygotowaną wodę wlewamy powoli do miski z mąką, sprawdzając co pewien czas czy ciasto jest już wystarczająco zwarte. Prawidłowo wykonane nie powinno kleić się do rąk, a nawet nie wymaga podsypywania mąką przy wyrabianiu.

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy jeszcze raz przez około 5 min.

Następnie dzielimy ciasto na 10 kawałków.

Formować możemy w różny sposób. Robiąc kulki z ciasta a w nich dziurkę i formować na kształt bajgla, lub zrobić małe wałeczki i połączyć je na końcach. Można także zrobić bardzo długie, cienkie wałeczki, które zginamy w połowie i robimy mały warkoczyk, który także łączymy na końcach. Ja wypróbowałam wszystkie trzy sposoby i ten ostatni chyba najbardziej przypadł mi do gustu.

Uformowane bajgle ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

Kolejny krok to gotowanie. Do ok. 3 litrów wody wsypujemy łyżeczkę soli, łyżeczkę sody oczyszczonej i łyżkę miodu. Doprowadzamy do wrzenia a potem zmniejszamy ogień. Bajgle wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 1 min. z każdej strony. Po wyjęciu posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.  Bajgle pieczemy przez 20 min.

Po wystudzeniu i przekrojeniu warto je zgrillować opiekaczu. Wtedy uzyskują jeszcze lepszy smak.

Smakują wyśmienicie podane z serkiem kozim lub Philadelphia, łososiem, rukolą i koperkiem, a także w wersji na słodko z domową konfiturą.

Powodzenia i smacznego!

 

domowy bajgiel
By Ania Stefanska, 14 marca 2018
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.