Przyznam, że bajgli miałam okazję i przyjemność skosztować dość niedawno. Pomyślałam, że to nowość na rynku wypieków, a okazało się, że bajgle wypiekane były już w XVII wieku!
No cóż, pomimo mojej niewiedzy co do historii tej bułeczki, postanowiłam ją jednak wykonać sama w domu. Wyszło pysznie!
Oto przepis.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy dwie łyżki oliwy.
Do wody o temp. ok. 36-38 stopni dodajemy jedną łyżkę miodu i mieszamy.
Tak przygotowaną wodę wlewamy powoli do miski z mąką, sprawdzając co pewien czas czy ciasto jest już wystarczająco zwarte. Prawidłowo wykonane nie powinno kleić się do rąk, a nawet nie wymaga podsypywania mąką przy wyrabianiu.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy jeszcze raz przez około 5 min.
Następnie dzielimy ciasto na 10 kawałków.
Formować możemy w różny sposób. Robiąc kulki z ciasta a w nich dziurkę i formować na kształt bajgla, lub zrobić małe wałeczki i połączyć je na końcach. Można także zrobić bardzo długie, cienkie wałeczki, które zginamy w połowie i robimy mały warkoczyk, który także łączymy na końcach. Ja wypróbowałam wszystkie trzy sposoby i ten ostatni chyba najbardziej przypadł mi do gustu.
Uformowane bajgle ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Kolejny krok to gotowanie. Do ok. 3 litrów wody wsypujemy łyżeczkę soli, łyżeczkę sody oczyszczonej i łyżkę miodu. Doprowadzamy do wrzenia a potem zmniejszamy ogień. Bajgle wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 1 min. z każdej strony. Po wyjęciu posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Bajgle pieczemy przez 20 min.
Po wystudzeniu i przekrojeniu warto je zgrillować opiekaczu. Wtedy uzyskują jeszcze lepszy smak.
Smakują wyśmienicie podane z serkiem kozim lub Philadelphia, łososiem, rukolą i koperkiem, a także w wersji na słodko z domową konfiturą.
Powodzenia i smacznego!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.