Przekąski, PRZEPISY, Śniadanie

Domowe bajgle.

Przyznam, że bajgli miałam okazję i przyjemność skosztować dość niedawno. Pomyślałam, że to nowość na rynku wypieków, a okazało się, że bajgle wypiekane były już w XVII wieku!

No cóż, pomimo mojej niewiedzy co do historii tej bułeczki, postanowiłam ją jednak wykonać sama w domu. Wyszło pysznie!

Oto przepis.

Składniki:
  • mąka pszenna chlebowa (500g)
  • 1,5 saszetki drożdży instant
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • woda (300 ml)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść maku, czarnuszki, sezamu
 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy dwie łyżki oliwy.

Do wody o temp. ok. 36-38 stopni dodajemy jedną łyżkę miodu i mieszamy.

Tak przygotowaną wodę wlewamy powoli do miski z mąką, sprawdzając co pewien czas czy ciasto jest już wystarczająco zwarte. Prawidłowo wykonane nie powinno kleić się do rąk, a nawet nie wymaga podsypywania mąką przy wyrabianiu.

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy jeszcze raz przez około 5 min.

Następnie dzielimy ciasto na 10 kawałków.

Formować możemy w różny sposób. Robiąc kulki z ciasta a w nich dziurkę i formować na kształt bajgla, lub zrobić małe wałeczki i połączyć je na końcach. Można także zrobić bardzo długie, cienkie wałeczki, które zginamy w połowie i robimy mały warkoczyk, który także łączymy na końcach. Ja wypróbowałam wszystkie trzy sposoby i ten ostatni chyba najbardziej przypadł mi do gustu.

Uformowane bajgle ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

Kolejny krok to gotowanie. Do ok. 3 litrów wody wsypujemy łyżeczkę soli, łyżeczkę sody oczyszczonej i łyżkę miodu. Doprowadzamy do wrzenia a potem zmniejszamy ogień. Bajgle wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 1 min. z każdej strony. Po wyjęciu posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.  Bajgle pieczemy przez 20 min.

Po wystudzeniu i przekrojeniu warto je zgrillować opiekaczu. Wtedy uzyskują jeszcze lepszy smak.

Smakują wyśmienicie podane z serkiem kozim lub Philadelphia, łososiem, rukolą i koperkiem, a także w wersji na słodko z domową konfiturą.

Powodzenia i smacznego!

 

domowy bajgiel
By Ania Stefanska, 14 marca 2018
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witaj na moim blogu

Elementsofann to blog podróżniczo-kulinarny z domieszką inspiracji, które ubarwią banalny dzień. Mam nadzieję, że poczujesz się tu ciepło, przytulnie i wyjątkowo.

MÓJ INSTAGRAM
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.