Uwielbiam gdy przychodzi wiosna a z nią zatrzęsienie świeżych warzyw i owoców. Jednym z moich ulubionych stały się szparagi, ale dopiero od niedawna, gdy nauczyłam się je odpowiednio przygotowywać.
Oprócz walorów smakowych, mają bardzo dużo witamin i minerałów. Są idealne na śniadanie, jako dodatek do obiadu czy na kolację. Dziś propozycja śniadaniowa w akompaniamencie jajka w koszulce.
Szparagi myjemy i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez ok. 7 min. Jeśli będziemy gotować zbyt długo staną się łykowate.
W drugim garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu winnego. Zanim wrzucimy jajko, w wodzie musimy zrobić mały wir, aby w momencie wlewania jajka, białko ładnie obtoczyło żółtko. Możemy sobie w tym pomagać łyżką. Takie jajko gotujemy przez ok.3 min. aby żółtko w środku pozostało płynne.
Do szparagów przygotowałam sos na bazie masła i soku z pomarańczy, co fajnie podkreśliło ich smak. Łyżkę masła roztopiłam w rondelku, następnie dodałam sok z połowy pomarańczy, łyżeczkę miodu, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz.
Takie danie, bardzo dobrze uzupełniają grzanki ze świeżego chleba.
Smacznego!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
mylittlepage.pl
21 maja 2018Nigdy nie jadłam szparagów…chce kupić, ale zjem bardziej do obiadu 😀