CUISINE, Śniadanie

Szparagi plus jajko. Idealne proste i zdrowe śniadanie.

Uwielbiam gdy przychodzi wiosna a z nią zatrzęsienie świeżych warzyw i owoców. Jednym z moich ulubionych stały się szparagi, ale dopiero od niedawna, gdy nauczyłam się je odpowiednio przygotowywać.

Oprócz walorów smakowych, mają bardzo dużo witamin i minerałów. Są idealne na śniadanie, jako dodatek do obiadu czy na kolację.  Dziś propozycja śniadaniowa w akompaniamencie jajka w koszulce.

Składniki:
  • szparagi 500g
  • jajko
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżka masła
  • łyżka octu winnego
  • szczypta soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • łyżeczka miodu

WYKONANIE

Szparagi myjemy i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez ok. 7 min. Jeśli będziemy gotować zbyt długo staną się łykowate.

W drugim garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu winnego. Zanim wrzucimy jajko, w wodzie musimy zrobić mały wir, aby w momencie wlewania jajka, białko ładnie obtoczyło żółtko. Możemy sobie w tym pomagać łyżką. Takie jajko gotujemy przez ok.3 min. aby żółtko w środku pozostało płynne.

Do szparagów przygotowałam sos na bazie masła i soku z pomarańczy, co fajnie podkreśliło ich smak. Łyżkę masła roztopiłam w rondelku, następnie dodałam sok z połowy pomarańczy, łyżeczkę miodu, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz.

Takie danie, bardzo dobrze uzupełniają grzanki ze świeżego chleba.

 

 

Smacznego!

By Ania Stefanska, 11 maja 2018
  • 1
1 Comment
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *