Risotto uwielbiam nie tylko za jego aksamitny smak, lecz także za jego uniwersalność.
Rewelacyjne jest to, że danie można zmieniać w zależności od pory roku, dodając różnorodne sezonowe warzywa, grzyby lub przyprawy.
Sezon na kurki rozpoczyna się w sierpniu, grzyby te pojawiają się w lasach jako pierwsze. Ponieważ zawierają witaminę B i D, potas, żelazo, cynk miedź a także dużo błonnika, warto więc wykorzystać ten czas i wzbogacić swoje potrawy w te cenne składniki odżywcze.
Kurki ponadto nadają risotto cudownego leśnego aromatu.
Pierwszym krokiem powinno być przygotowanie bulionu warzywnego, gdyż to zajmuje najwięcej czasu. Do zimnej wody wrzucamy włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu przez ok godzinę. Można także dorzucić ekologiczną kostkę rosołową. Bulionu powinniśmy mieć około 1,5 l.
Szalotki kroimy w kosteczkę i przesmażamy przez dwie minuty na łyżce masła. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek (2 ząbki) i smażymy jeszcze minutę.
Kurki dokładnie płuczemy (każdą z osobna trzeba dokładnie umyć aby pozbyć się piasku), a później dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie dzielimy je na dwie części.
Jedną część kroimy w kosteczkę, drugą cześć kurek (najlepiej mniejsze) pozostawiamy w całości.
Kurki pokrojone w kosteczkę wrzucamy na patelnię i smażymy ok. 3 minuty z cebulą i czosnkiem.
Drugą część smażymy (przez ok. 3 min.) na oddzielnej patelni na łyżce masła z dodatkiem dwóch gałązek rozmarynu, natki pietruszki, ząbkiem czosnku. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę oliwy z oliwek.
Na patelnię z cebulą wrzucamy ryż i smażymy przez ok 2 min. Obtaczamy dokładnie masłem, a następnie wlewamy wino i czekamy chwilę aby odparowało.
Teraz stopniowo wlewamy bulion (po ok. pół szklanki). Mieszamy od czasu do czasu przez około 20 minut, tak aby ryż wchłonął każdą porcję bulionu. Z ostatnią porcją bulionu dodajemy pomidory.
Na sam koniec wyłączamy ogień, dodajemy parmezan, dwie łyżki masła, przykrywamy pokrywką i odczekujemy 3 minuty.
Wykładamy na talerz i polewamy kurkami w maśle, które przygotowaliśmy na drugiej patelni.
Smacznego!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.