Ostatnio złapałam się na tym, że wszystkie przepisy, które robię mają korzenie w kuchni włoskiej lub są nią inspirowane. Zioła mogłabym kupować na okrągło. Aromaty tymianku,, bazylii, oregano czy rozmarynu są tak przecudowne, że nie ma innego wyjścia, jak tylko szukać dla nich odpowiednich przepisów, z którymi doskonale się skomponują.
Kuchnia włoska skradła moje serce nie tylko ze względu na świeżość, barwy czy prostotę, lecz także na sposób ich podawania. Makaron czy risotto muszą znaleźć się na talerzu od razu po przygotowaniu, nie ma tu miejsca na odgrzewanie. Zarówno przygotowanie potrawy, jak i jej konsumowanie odbywa się w cudownej, ciepłej atmosferze. Czas posiłku to czas celebrowany, niezakłócony przez telefony, bieganinę czy "inne ważne sprawy".
Druga sprawa, to złota zasada kuchni włoskiej czyli - mniej znaczy więcej. Niejednokrotnie włoskie przepisy zawierają tylko 3 lub 4 składniki (choć jest ich niewiele, to są naprawdę wysokiej jakości), a efekt końcowy jest nieziemski.
Ta cała otoczka sprawia, że gotowanie staje się przyjemnością a nie przykrym obowiązkiem.
"Everything you see I owe to pasta." -Sophia Loren
Flagowym i jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej jest makaron z pesto. Niezwykle aromatyczna, szybka i prosta potrawa.
Chciałam ją nieco zmodyfikować i pesto postanowiłam wykonać z rukoli, tylko z niewielkim dodatkiem bazylii.
Poniżej składniki na całe danie.
Pesto:
Pozostałe:
Wszystkie składniki do pesto, oprócz oliwy, umieszczamy w robocie kuchennym i blendujemy. Po chwili, podczas gdy robot nadal pracuje, wlewamy powoli oliwę, do momentu uzyskania dosyć gładkiej masy.
Cukinię kroimy na plasterki, posypujemy solą i skraplamy oliwą, następnie grillujemy przez kilka minut.
Spaghetti gotujemy ok. 10 min. Koniecznie musi być al dente, dlatego warto od czasu do czasu sprawdzać stopień ugotowania.
Makaron łączymy na patelni z naszym pesto i dodajemy łyżkę wody z gotowania. To jest sekret, dzięki któremu makaron doskonale łączy się z sosem.
Na koniec dodajemy zgrillowaną cukinię (opcjonalnie kapary), pomidorki koktajlowe, płatki parmezanu lub pecorino romano, a także świeże zioła.
Podajemy natychmiast.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.