Biorę obecnie (po raz pierwszy) udział w jesiennym fotograficznym wyzwaniu Kimberly Espinel z The Little Plantation. Wyzwanie polega na wykonaniu 12 zdjęć na wybrany temat (3 zdjęcia w tygodniu). Oprócz samych zadań otrzymujemy dużo wsparcia, wskazówek i inspiracji. Celem jest przesuwanie własnych granic, eksperymentowanie, uwolnienie swojej twórczej i artystycznej strony.
Te początkowe tygodnie jesieni to cudowny czas na takie wyzwanie, które nie tylko uczy nas takie wiele o fotografii, lecz także rozwija pod względem kulinarnym.
Tematem pierwszego tygodnia była kompozycja. Naszym zadaniem było ujęcie na zdjęciu kompozycji trójkąta, węża i kompozycja minimalistyczna (trójkąt możecie zobaczyć w tym przepisie).
Pomyślałam, że do kompozycji węża doskonale będą się nadawały małe ciasteczka, babeczki lub... właśnie takie tartaletki, na które poniżej znajdziecie przepis.
Takie zestawienie smaków jest tylko jednym z wielu. Możecie je sobie modyfikować w zależności od swoich upodobań, lecz zapewniam Was, że połączenie batatów z kozim serem i ziołami jest nieziemskie.
Podstawą jest kruche ciasto i mieszanka jajek ze śmietaną, reszta to tylko Wasza inwencja i wyobraźnia.
Wszystkie składniki poniżej.
Aby wykonać ciasto, mąkę mieszamy z pokrojonym w kosteczkę masłem. Kolejno dodajemy jajko, parmezan, szczyptę soli i formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
Batata obieramy i kroimy w plasterki. Rozkładamy na naczyniu żaroodpornym, solimy, polewamy nieco oliwą i posypujemy świeżymi gałązkami rozmarynu. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. i pieczemy batata ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, batata studzimy i rozgniatamy widelcem.
Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkim ogniu na maśle przez 15 minut.
Śmietanę mieszamy z dwoma jajkami, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i drobno pokrojony świeży rozmaryn.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wycinamy ok.8-10 okrągłych kawałków i wkładamy je ostrożnie do foremek.
Jeszcze puste tartaletki władamy do rozgrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy przez 15 min.
Podpieczone tartaletki napełniamy po kolei - batatem, zalewamy ostrożnie śmietaną wymieszaną z jajkami (zostawiając nieco miejsca, aby mieszanka się nie przelała), porem i kozim serem.
Na koniec tartaletki zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia posypujemy świeżym oregano i tymiankiem.
Gotowe!
Smacznego!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.