Przekąski, PRZEPISY

Tartaletki z batatami i kozim serem. Idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Biorę obecnie (po raz pierwszy) udział w jesiennym fotograficznym wyzwaniu Kimberly Espinel z The Little Plantation. Wyzwanie polega na wykonaniu 12 zdjęć na wybrany temat (3 zdjęcia w tygodniu). Oprócz samych zadań otrzymujemy dużo wsparcia, wskazówek i inspiracji. Celem jest przesuwanie własnych granic, eksperymentowanie, uwolnienie swojej twórczej i artystycznej strony.

Te początkowe tygodnie jesieni to cudowny czas na takie wyzwanie, które nie tylko uczy nas takie wiele o fotografii, lecz także rozwija pod względem kulinarnym.

Tematem pierwszego tygodnia była kompozycja. Naszym zadaniem było ujęcie na zdjęciu kompozycji trójkąta, węża i kompozycja minimalistyczna (trójkąt możecie zobaczyć w tym przepisie).

Pomyślałam, że do kompozycji węża doskonale będą się nadawały małe ciasteczka, babeczki lub... właśnie takie tartaletki, na które poniżej znajdziecie przepis.

Takie zestawienie smaków jest tylko jednym z wielu. Możecie je sobie modyfikować w zależności od swoich upodobań, lecz zapewniam Was, że połączenie batatów z kozim serem i ziołami jest nieziemskie.

Podstawą jest kruche ciasto i mieszanka jajek ze śmietaną, reszta to tylko Wasza inwencja i wyobraźnia.

Wszystkie składniki poniżej.

Składniki:
Kruche ciasto:
  • 180g mąki pszennej
  • 75g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g Parmezanu
  • 1 jajko
Środek:
  • 1 batat
  • serek kozi (w roladce)
  • śmietana 18% (120 ml)
  • 2 jajka
  • niewielki kawałek pora
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • świeże zioła (tymianek, rozmaryn, oregano)
 

WYKONANIE

Aby wykonać ciasto, mąkę mieszamy z pokrojonym w kosteczkę masłem. Kolejno dodajemy jajko, parmezan, szczyptę soli i formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.

Batata obieramy i kroimy w plasterki. Rozkładamy na naczyniu żaroodpornym, solimy, polewamy nieco oliwą i posypujemy świeżymi gałązkami rozmarynu. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. i pieczemy batata ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, batata studzimy i rozgniatamy widelcem.

Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkim ogniu na maśle przez 15 minut.

Śmietanę mieszamy z dwoma jajkami, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i drobno pokrojony świeży rozmaryn.

pieczone bataty

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wycinamy ok.8-10 okrągłych kawałków i wkładamy je ostrożnie do foremek.

Jeszcze puste tartaletki władamy do rozgrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy przez 15 min.

Podpieczone tartaletki napełniamy po kolei - batatem, zalewamy ostrożnie śmietaną wymieszaną z jajkami (zostawiając nieco miejsca, aby mieszanka się nie przelała), porem i kozim serem.

Na koniec tartaletki zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia posypujemy świeżym oregano i tymiankiem.

Gotowe!

tartaletki z batatami i kozim serem

Smacznego!

By Ania Stefanska, 23 września 2018
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witaj na moim blogu

Elementsofann to blog podróżniczo-kulinarny z domieszką inspiracji, które ubarwią banalny dzień. Mam nadzieję, że poczujesz się tu ciepło, przytulnie i wyjątkowo.

MÓJ INSTAGRAM
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.