Ten przepis jest dla tych, którzy sądzą, że wypieki to nie ich bajka, lecz chcieliby zaskoczyć swoim kulinarnym kunsztem znajomych lub rodzinę (ja sama siebie zaskoczyłam!).
Piszę tak dlatego, iż wykonanie jest niesamowicie proste, chyba nie da go się popsuć (nie ma raczej szans na zakalec), a przy tym ciasto prezentuje się niesamowicie efektownie i obłędnie pachnie.
Haczyk polega na tym, że ciasto nie jest perfekcyjne, a każda niedoskonałość wydaje się kryć starodawną recepturę z francuskiej prowincji.
Zatem do dzieła!
Ciasto:
Słony karmel:
Wypełnienie:
I. Ciasto:
Mieszamy mąkę, sól i cukier w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko ręcznie wyrabiamy, aż suche składniki połączą się z masłem. Jeśli ciasto będzie jeszcze zbyt suche, ostrożnie dolewamy zimnej wody. Trzeba uważać, aby wody nie dodać za dużo, gdyż wtedy ciasto będzie zbyt miękkie.
Najlepiej dodawać po łyżce i sprawdzać konsystencję. Formujemy kulę, nieco ją spłaszczamy i wkładamy owiniętą w folię spożywczą na godzinę do lodówki.
II. Nadzienie:
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na dosyć cienkie półplasterki. W misce mieszamy jabłka z cukrem, sokiem z cytryny, miodem, cynamonem i odrobiną mąki. Przykrywamy i pozwalamy jabłkom puścić sok.
III. Słony karmel:
Wsypujemy cukier do garnka i nastawiamy średni ogień. Zaczynamy mieszać aż cukier zacznie brązowieć i powoli się topić. Bardzo ważne jest, aby nie przerwać mieszania, gdyż cukier bardzo łatwo może się spalić.
Gdy cukier już całkowicie się roztopi i nabierze bursztynowego koloru, władamy całe masło pokrojone w kosteczkę. Trzeba tu zachować ostrożność, gdyż karmel może zacząć raptownie bąblować po dodaniu masła. Mieszamy masło w karmelu, aż całkowicie się rozpuści, około 2-3 minut. Jeśli okaże się, że masło oddziela się od cukru, pomoże trzepaczka.
Nie przerywając mieszania, powoli zaczynamy dolewać śmietanki. Gotujemy jeszcze przez ok.1 minutę.
Na koniec zdejmujemy z kuchni i wsypujemy łyżeczkę soli. Pachnie obłędnie!
IV. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i na blacie posypanym lekko mąką rozwałkowujemy do kształtu koła.
Rozwałkowane ciasto przenosimy na papier do pieczenia.
Jabłka układamy na środku ciasta pozostawiając ok 3 cm wolne dookoła. Delikatnie zakładamy brzegi ciasta na jabłka.
V. Środek polewamy delikatnie karmelem, a brzeg smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wszystko posypujemy niewielką ilością płatków migdałowych.
VI. Pieczemy przez ok 40 minut w 190°C.
VII. Po wyjęciu studzimy ok.10 min. i posypujemy kruszonymi pistacjami. Możemy tez polać odrobiną słonego karmelu.
Smacznego!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Gosia
20 kwietnia 2020Ale to musi być pyszne 😍 Wygląda cudownie.
Anna Stefanska
3 maja 2020dziękuję Gosiu! Tak jest naprawdę pyszne, koniecznie wypróbuj <3