To szybkie, proste i niezwykle pożywne danie pochodzi z Indii. Jego głównym składnikiem jest czerwona soczewica, a swój niesamowity aromat zawdzięcza takim przyprawom jak kurkuma, kumin czy gorczyca.
Idealne danie na chłodne dni! Nie tylko rozgrzewa, lecz także doskonale wzmocni naszą odporność.
I. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z dodatkiem łyżki oliwy. Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Po 2-3 minutach wrzucamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Następnie dodajemy przyprawy (gorczycę, ziarna kuminu, kolendry). Nie dodajemy sproszkowanych przypraw na tym etapie, gdyż mogłyby się spalić.
II. Soczewicę dokładnie myjemy w durszlaku. Możemy przez chwilę namoczyć ją w wodzie (ok. 10min.), a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy przez ok. 2 minuty. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
III. Następnie dodajemy świeże pomidory, pomidory z puszki lub passatę pomidorową. W zależności jak wodniste są pomidory, odpowiednio dobieramy ilość wody. Powinno wystarczyć 1-2 szklanki. Wszystko smażymy ok 15 min, aż soczewica wchłonie wodę.
IV. Na sam koniec wlewamy mleczko kokosowe (ok. 100ml).
V. Podajemy z podprażonymi ziarnami słonecznika i świeżą kolendrą.
Smacznego!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.