Risotto pod nieco inną postacią, gdzie ryż arborio zastąpiony został kaszą pęczak. Czy może być coś zdrowszego niż połączenie kaszy, buraczków i jarmużu?
Resztki z obiadu możecie spakować sobie na pożywny lunch do pracy. Na pewno doda Wam energii!
I. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z dodatkiem oliwy z oliwek. Cebule (białą i czerwoną) kroimy w kosteczkę i smażymy przez ok. 3 min. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i gałązki świeżego rozmarynu i tymianku. Smażymy jeszcze minutę.
II. Na patelnię wsypujemy kaszę pęczak i dokładnie mieszamy ją z przyprawami aby wchłonęła aromat. Smażymy przez ok. 2 minuty.
III. Gorący bulion wlewamy partiami, tak aby każda część została dokładnie wchłonięta przez kaszę. Musimy to robić naprawdę powoli, gdyż jeśli zrobimy to za szybko kasza pozostanie twarda w środku a rozgotuje się na zewnątrz.
IV. Upieczone buraczki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy je do ostatniej części bulionu.
V. Jarmuż dokładnie myjemy, wycinamy twarde łodyżki i blanszujemy na oddzielnej patelni na maśle klarowanym z dodatkiem świeżo pokrojonego czosnku, soli i pieprzu.
VI. Kaszę z buraczkami posypujemy jarmużem i tartym parmezanem lub pecorino romano oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.