Obiad, PRZEPISY, Tygodniowe menu

Krem z pieczonych buraczków

Lubicie barszcz czerwony? To moja ulubiona zupa z dzieciństwa. Dzisiejszy krem z buraków to jego nieco zmodyfikowana wersja, lecz równie pyszna (a na pewno bardziej aromatyczna).

Wydaję mi się, że buraki to trochę niedoceniane warzywo, kojarzone jedynie z zupami lub tartymi buraczkami do niedzielnych ziemniaków z kotletem. Nie zapominajmy także jak wiele posiada cennych witamin i składników odżywczych! Bardzo dobrze wpływa na układ krwionośny i mięśniowy, a sok z buraka wspomaga obniżenie ciśnienia.

Osobiście odkryłam je na nowo, gdy zaczęłam łączyć je z kozim serem, orzechami, roszponką czy różnymi sosami na bazie oliwy z oliwek.

Taka sałatka niedługo już u mnie na blogu, a tymczasem krem z buraczków, gdzie także nowe (zaskakujące) połączenie smaków.

Składniki:
  • 1kg buraków
  • włoszczyzna (na bulion warzywny)
  • 1 cebula
  • świeży imbir (ok.1cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeży tymianek

WYKONANIE:

I. Buraki dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem. Każdego z osobna owijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.

II. W międzyczasie gotujemy bulion warzywny. Warzywa (3 marchewki, 2 pietruszki, natka pietruszki, seler, por, cebula) obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zimnej wody i powoli podgrzewamy (dzięki temu oddadzą więcej aromatu do bulionu). Dla smaku możemy jeszcze dodać ekologiczną kostkę warzywną.

III. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i oliwę. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i smażymy przez ok. 2 min., po tym czasie dorzucamy czosnek, gałązki świeżego tymianku i starty imbir. Smażymy jeszcze 2 min. na niewielkim ogniu.

IV. Po godzinie wyjmujemy buraki z piekarnika i studzimy.

V. Do jednego garnka wkładamy buraczki, przesmażoną cebulę z czosnkiem i dolewamy bulion. Wszystko blendujemy.

VI. Na koniec dolewamy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i mieszamy. Gotowe!

Smacznego!

 

By Ania Stefanska, 10 października 2018
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witaj na moim blogu

Elementsofann to blog podróżniczo-kulinarny z domieszką inspiracji, które ubarwią banalny dzień. Mam nadzieję, że poczujesz się tu ciepło, przytulnie i wyjątkowo.

MÓJ INSTAGRAM
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.