Obiad, PRZEPISY, Tygodniowe menu

Krem z pieczonych buraczków

Lubicie barszcz czerwony? To moja ulubiona zupa z dzieciństwa. Dzisiejszy krem z buraków to jego nieco zmodyfikowana wersja, lecz równie pyszna (a na pewno bardziej aromatyczna).

Wydaję mi się, że buraki to trochę niedoceniane warzywo, kojarzone jedynie z zupami lub tartymi buraczkami do niedzielnych ziemniaków z kotletem. Nie zapominajmy także jak wiele posiada cennych witamin i składników odżywczych! Bardzo dobrze wpływa na układ krwionośny i mięśniowy, a sok z buraka wspomaga obniżenie ciśnienia.

Osobiście odkryłam je na nowo, gdy zaczęłam łączyć je z kozim serem, orzechami, roszponką czy różnymi sosami na bazie oliwy z oliwek.

Taka sałatka niedługo już u mnie na blogu, a tymczasem krem z buraczków, gdzie także nowe (zaskakujące) połączenie smaków.

Składniki:
  • 1kg buraków
  • włoszczyzna (na bulion warzywny)
  • 1 cebula
  • świeży imbir (ok.1cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeży tymianek

WYKONANIE:

I. Buraki dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem. Każdego z osobna owijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.

II. W międzyczasie gotujemy bulion warzywny. Warzywa (3 marchewki, 2 pietruszki, natka pietruszki, seler, por, cebula) obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zimnej wody i powoli podgrzewamy (dzięki temu oddadzą więcej aromatu do bulionu). Dla smaku możemy jeszcze dodać ekologiczną kostkę warzywną.

III. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i oliwę. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i smażymy przez ok. 2 min., po tym czasie dorzucamy czosnek, gałązki świeżego tymianku i starty imbir. Smażymy jeszcze 2 min. na niewielkim ogniu.

IV. Po godzinie wyjmujemy buraki z piekarnika i studzimy.

V. Do jednego garnka wkładamy buraczki, przesmażoną cebulę z czosnkiem i dolewamy bulion. Wszystko blendujemy.

VI. Na koniec dolewamy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i mieszamy. Gotowe!

Smacznego!

 

By Ania Stefanska, 10 października 2018
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.