Obiad, PRZEPISY, Tygodniowe menu

Quiche z ziemniakami i szpinakiem

Nigdy nie byłam wielką fanka wypieków (oczywiście w moim wykonaniu). Kruche ciasto było dla mnie totalną magią i nie sądziłam, że będę w stanie je wykonać sama. Nie wiem czemu, ale miałam przeświadczenie, że wykonanie ciasta (drożdżowego czy kruchego, jakiegokolwiek!) to coś niezwykle skomplikowanego.

Ciekawe czy czytają te słowa osoby, które mają lub miały takie same obawy i jeżeli ciasto, to tylko od mamy.

Jak ogromne było moje zdziwienie, gdy dowiedziałam się, że do wykonania kruchego ciasta potrzeba tylko mąki i masła (lub innego tłuszczu) w odpowiednich proporcjach. Tylko dwa (!) składniki (plus ewentualnie odrobinę zimnej wody).

Postanowiłam spróbować i od tej pory na moim stole pojawiają się przeróżne tarty, na słodko lub wytrawnie.

Dzisiejszy quiche to typowy francuski przysmak (tym razem bez boczku), idealny na obiad lub jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 ziemniaki pokrojone w plasterki
  • 1 duża cebula
  • kawałek pora (plasterki)
  • ser cheddar (ok.100g)
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 200 ml śmietany
  • 3 duże jaja
  • gałka muszkatałowa
  • garść świeżego szpinaku
  • 200g mąki
  • 100 g masła, bardzo zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki lodowato zimnej wody
  • sól morska i mielony czarny pieprz

WYKONANIE:

I. Mąkę łączymy z masłem i ugniatamy ciasto. Jeśli będzie za suche dodajemy łyżeczkę lub dwie zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut.

II. Podczas gdy ciasto się chłodzi, na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i przesmażamy por z cebulą przez ok.10min., aż staną się miękkie. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię z cebulą. Dodajemy świeży tymianek i ser cheddar i smażymy jeszcze ok 15min.

III. Formę do tarty o średnicy 23cm smarujemy masłem i posypujemy lekko mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Układamy w formie i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki jeszcze na 15 min. (Jeśli ciasto pęknie w trakcie wkładania do formy nie należy się tym przejmować. Można je bardzo łatwo z powrotem posklejać).

IV. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na ciasto układamy kawałek papieru do pieczenia i wsypujemy fasolę do pieczenia lub suszone nasiona strączkowe. Umieszczamy w piekarniku na 15 minut, następnie zdejmujemy pergaminowy papier i fasolę i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

V. Do miski wlewamy śmietanę i wbijamy jajka. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Szpinak siekamy i dodajemy do mieszanki.

VI. Przesmażone ziemniaki z cebulą układamy na tarcie, a wszystko zalewamy mieszanką śmietany i jajek, tak aby mieszanka dostała się we wszystkie zakamarki.

VII. Pieczemy w 180°C przez 20 min.

VIII. Możemy podać z sałatka ze świeżych liści szpinaki i rukoli z sosem vinegret.

 

Smacznego!

Quiche z ziemniakami i szpinakiem
By Ania Stefanska, 16 października 2018
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.