Nigdy nie byłam wielką fanka wypieków (oczywiście w moim wykonaniu). Kruche ciasto było dla mnie totalną magią i nie sądziłam, że będę w stanie je wykonać sama. Nie wiem czemu, ale miałam przeświadczenie, że wykonanie ciasta (drożdżowego czy kruchego, jakiegokolwiek!) to coś niezwykle skomplikowanego.
Ciekawe czy czytają te słowa osoby, które mają lub miały takie same obawy i jeżeli ciasto, to tylko od mamy.
Jak ogromne było moje zdziwienie, gdy dowiedziałam się, że do wykonania kruchego ciasta potrzeba tylko mąki i masła (lub innego tłuszczu) w odpowiednich proporcjach. Tylko dwa (!) składniki (plus ewentualnie odrobinę zimnej wody).
Postanowiłam spróbować i od tej pory na moim stole pojawiają się przeróżne tarty, na słodko lub wytrawnie.
Dzisiejszy quiche to typowy francuski przysmak (tym razem bez boczku), idealny na obiad lub jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.
I. Mąkę łączymy z masłem i ugniatamy ciasto. Jeśli będzie za suche dodajemy łyżeczkę lub dwie zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut.
II. Podczas gdy ciasto się chłodzi, na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i przesmażamy por z cebulą przez ok.10min., aż staną się miękkie. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię z cebulą. Dodajemy świeży tymianek i ser cheddar i smażymy jeszcze ok 15min.
III. Formę do tarty o średnicy 23cm smarujemy masłem i posypujemy lekko mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Układamy w formie i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki jeszcze na 15 min. (Jeśli ciasto pęknie w trakcie wkładania do formy nie należy się tym przejmować. Można je bardzo łatwo z powrotem posklejać).
IV. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na ciasto układamy kawałek papieru do pieczenia i wsypujemy fasolę do pieczenia lub suszone nasiona strączkowe. Umieszczamy w piekarniku na 15 minut, następnie zdejmujemy pergaminowy papier i fasolę i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
V. Do miski wlewamy śmietanę i wbijamy jajka. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Szpinak siekamy i dodajemy do mieszanki.
VI. Przesmażone ziemniaki z cebulą układamy na tarcie, a wszystko zalewamy mieszanką śmietany i jajek, tak aby mieszanka dostała się we wszystkie zakamarki.
VII. Pieczemy w 180°C przez 20 min.
VIII. Możemy podać z sałatka ze świeżych liści szpinaki i rukoli z sosem vinegret.
Smacznego!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.