Obiad, PRZEPISY, Tygodniowe menu

Twoje tygodniowe menu obiadowe – tydzień 1.


 

 

1. Poniedziałek:

Dhal z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym

To szybkie, proste i niezwykle pożywne danie pochodzi z Indii. Jego głównym składnikiem jest czerwona soczewica, a swój niesamowity aromat zawdzięcza takim przyprawom jak kurkuma, kumin czy gorczyca.

Przepis znajdziecie tutaj: Dhal z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym

dal z czerwonej soczewicy
krem z pieczonych buraków

 

2. Wtorek:

Krem z pieczonych buraczków

Lubicie barszcz czerwony? To moja ulubiona zupa z dzieciństwa. Dzisiejszy krem z buraków to jego nieco zmodyfikowana wersja, lecz równie pyszna (a na pewno bardziej aromatyczna).

Przepis znajdziecie tutaj: Krem z pieczonych buraczków.


 

3. Środa:

Kaszotto z buraczkami i jarmużem

Risotto pod nieco inną postacią, gdzie ryż arborio zastępujemy kaszą pęczak. Czy może być coś zdrowszego niż połączenie kaszy, buraczków i jarmużu? Resztki z obiadu możecie spakować sobie na pożywny lunch do pracy. Na pewno doda Wam energii!

Przepis znajdziecie tutaj: Kaszotto z buraczkami i jarmużem

kaszotto z buraczkami i jarmużem
makaron z łososiem

4. Czwartek:

Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami

Świeżo, lekko i szybko to główne zalety tego dania. Oprócz tego wspaniałe połączenie smaku łososia z suszonymi pomidorami.

Przepis znajdziecie tutaj: Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami.


 

5. Piątek:

Quiche z ziemniakami i szpinakiem

Quiche to typowy francuski przysmak (tym razem bez boczku), idealny na obiad lub jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Przepis znajdziecie tutaj: Quiche z ziemniakami i szpinakiem.

Qiuche z ziemniakami i szpinakiem

Bardzo jestem ciekawa co sądzicie o takiej formie planowania posiłków. Mnie bardzo pomaga. Nie dosyć że mam komfort i wolną głowę od wymyślania posiłków na szybko, a później biegania po sklepach w poszukiwani brakujących składników (zawsze brakuje jajek lub śmietany!!), to wszystkie produkty są świeże i nic się nie marnuje.

Uwielbiam eksperymentować, odkrywać i łączyć smaki pozornie do siebie nie pasujące. Z drugiej jednak strony bardzo lubię gotować typowe, tradycyjne potrawy z danego kraju lub regionu. To takie ekscytujące przywozić z podróży inspiracje, a później odtwarzać je u siebie w kuchni. To wielka satysfakcja, gdy potrawa okaże się być choć nieco zbliżona do oryginału.

Uwielbiam makarony, tarty i ogólnie kuchnie włoską, więc jeśli szukacie dań bezglutenowych to owszem i takie tu znajdziecie, lecz na ten moment nie będą ona przeważały.

Nie jestem wegetarianką, lecz bardzo ograniczam mięso, dlatego w moim pierwszym tygodniowym menu nie ma ani jednej potrawy z mięsem. Staram się za to przemycać jak najwięcej kasz, warzyw i różnej zieleniny.

Największą uwagę zwracam na to, aby wszystkie dania były szybkie w przygotowaniu, lekkostrawne i pełne składników odżywczych.

Mam nadzieję, że posiłki, które zaproponowałam zaspokoją Wasze kubki smakowe, czyli po polsku podbiją Wasze podniebienia!

Dajcie znać, co sądzicie o takiej formie planowania tygodniowego menu.

I smacznego!

 

 

By Ania Stefanska, 17 października 2018
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.