Kolejny przepis inspirowany włoską kuchnią (czy wspominałam już, że ją kocham?). Zawsze jestem zachwycona jak w niewyszukany sposób kilka zaledwie składników za każdym razem potrafi stworzyć coś wyjątkowego.
Gnocchi możecie zrobić sami (przepis jest podobny jak na nasze polskie kopytka i wkrótce zamieszczę go na blogu) lub kupić gotowe - w sklepach jest obecnie dosyć duży wybór gotowych gnocchi o prostym składzie bez chemicznych dodatków.
Jeśli zatem masz naprawdę duże ograniczenie czasowe takie gotowe gnocchi ze sklepu są wspaniałym rozwiązaniem!
I. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy ok.30 sek. drobno pokrojony czosnek razem z płatkami chilli (uważajcie na ilość, gdyż są naprawdę ostre, więc wystarczy ich naprawdę szczypta).
II. Na patelnię dodajemy umyty i osuszony szpinak i smażymy ok. 2min.
III. Następnie wlewamy śmietankę i wsypujemy groszek. Wszystko smażymy 5 min. na średnim ogniu cały czas mieszając, aby śmietanka zgęstniała.
IV. Do sosu dodajemy sok z połowy cytryny.
V. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy gnocchi. Gotujemy bardzo krótko, ok. 3min.
VI. Ugotowane gnocchi odcedzamy i przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy.
VII. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.
To wszystko! To chyba jedno z najszybszych dań, jakie ostatnio robiłam. Dobrym pomysłem, jest także zrobienie większej ilości gnocchi i zamrożenie. Można je podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, mięsnym i na wiele innych sposobów!
Smacznego!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.