Naprawdę nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie pojawił się jeszcze na blogu żaden przepis na sałatkę.
To chyba w szale poszukiwania nowych przepisów, gdzieś zagubiło się coś co kocham ponad wszystko!
A zatem pierwszy przepis to jeden z moich ulubionych. Cudowne połączenie smaku buraka i sera koziego. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to koniecznie musicie. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie! Nawet, jeśli nie bardzo lubicie ser kozi to buraczki doskonale równoważą jego lekko cierpki smak, a wszystkie pozostałe składniki stanowią idealne dopełnienie.
Sałatka:
Sos do sałatki:
I. Buraczki dokładnie myjemy (nie obieramy ze skóry) owijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po upieczeniu, czekamy aż wystygną, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki.
II. Roszponkę myjemy pod zimna wodą.
III. Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki i przez chwilę podprażamy na patelni (trzeba uważać , żeby się nie spaliły).
IV. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem, musztardą, octem jabłkowym, solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
V. Na talerzu po kolei układamy plasterki buraków, roszponkę, orzechy włoskie (lub nerkowce), posypujemy kozim serem i ziarenkami granata. Na koniec polewamy naszym sosem.
Smacznego!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.