Obiad, PRZEPISY, Śniadanie

Shakshuka z owocami kaki.

Na początku wyjaśnię czym jest SHAKSHUKA.

Nazwa wydaje się dosyć egzotyczna, a oznacza 'wszystko pomieszane'. Chociaż brzmi skomplikowanie, w przygotowaniu jest naprawdę banalnie prosta, a składniki  dostaniecie w każdym lokalnym sklepie.

Shakshuka pochodzi z Północnej Afryki, podejrzewa się, że dokładnie z Jemenu lub Tunezji. Obecnie jest jedną z najbardziej znanych (oprócz hummusu i falafeli) potraw w Izraelu. Można ją podawać zarówno na śniadanie, obiad czy kolację.

Składa się z zapiekanych/gotowanych jajek w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki, cebuli, ziół i przypraw. Zazwyczaj podawana jest na żeliwnej patelni z dodatkiem świeżego pieczywa.

Te potrawę miałam przygotować już jakiś czas temu, lecz dopiero zaciekawił mnie i zainspirował przepis Evy Kosmas Flores, w którym jednym z dodatkiem były owoce kaki (persymony).

Oryginalny przepis Evy znajdziecie tutaj (plus przepiękne zdjęcia!).

Brzmi to intrygująco nieprawda? Czy nie jesteście sami ciekawi?

Koniecznie go wypróbujcie, bo zapewniam Was, że smakuje obłędnie.

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 owoce kaki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • przyprawy: łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka kolendry, pół łyżeczki kuminu, łyżeczka kurkumy, sól, swieżo zmielony pieprz, łyżeczka chilli (lub mniej jeśli nie lubimy ostrych potraw)
  • 4 jajka
  • śwież kolendra/natka pietruszki
  • pieczywo
shakshuka
shakshuka

WYKONANIE:

I. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę pokrojoną w kosteczkę lub paseczki. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut aż zmięknie.

II. Papryki kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię. Smażymy ok.10-15min. aż zmiękną, lecz nie będą się rozpadać. W międzyczasie piekarnik podgrzewamy do 190st.

III. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i  pozostałe przyprawy. Wszystko mieszamy i chwilę smażymy aby przyprawy uwolniły aromat, a kolejno dodajemy owoce kaki, passatę pomidorową i pomidory krojone z puszki (lub kartonika). Wszytko smażymy razem ok 10-12min.

IV. Wyłączamy kuchenkę. W shakshuce łyżką wykonujemy 4 wgłębienia, w które kolejno wbijamy jajka.

V. Całą potrawę wraz patelnią wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok.7-10min. Trzeba uważać, aby nie ścięły się żółtka.

VI. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z chrupiącym pieczywem.

shakshuka

Jeśli macie do mnie jakieś pytania dotyczące potraw, fotografii lub życia, chętnie pogadam na FB lub Instagramie!

A tym czasem smacznego!

By Ania Stefanska, 15 stycznia 2019
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *