Przekąski, PRZEPISY, Śniadanie

Mistrzowskie spring rollsy z halloumi, mango i awokado.

Przyznaję, że spring rollsy robiłam w życiu po raz drugi:).  Pierwsze zrobiłam na Sylwestra w tym roku i okazały się prawdziwym hitem!

Fajne w nich jest to, że są lekką i świeżą przekąską, którą można zabrać do pracy, na piknik czy przygotować na imprezę z przyjaciółmi.

To, co umieścicie w środku zależy tylko od Waszej inwencji, wyobraźni oraz preferencji smakowych. Mięsożercy mogą dodać grillowanego kurczaka lub kaczkę konfitowaną (która świetnie komponuje się z mango i chilli), wegetarianie śmiało zastąpić mogą te składniki serem halloumi, tofu, makaronem ryżowym lub ryżem.

Reszta składników to wybrane dowolnie warzywa i owoce a także świeże zioła (bazylia, mięta, kolendra, tymianek, szczypiorek, natka pietruszki).

Osobiście bardzo lubię różnorodne połączenia słodko-wytrawne i takie Wam dziś właśnie zaproponuję.

Składniki:
  • paczka papieru ryżowego
  • makaron ryżowy
  • ser halloumi
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 2 brzoskwinie
  • kilka rzodkiwek
  • 1 ogórek
  • świeże zioła (bazylia, mieta, kolendra)
  • nasiona sezamu
  • połowa żółtej papryki (opcjonalnie)

Sos:

  • sok z limonki
  • sok z pomarańczy
  • 1/2 papryczki chili pokrojonej w drobna kosteczkę
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • kilka kropel oleju sezamowego

 

WYKONANIE:

I.  Wszystkie warzywa i owoce kroimy w cienkie słupki (awokado, mango, ogórek, papryka). Rzodkiewki i brzoskwinie możemy pokroić w plasterki. Skraplamy sokiem z limonki.

II. Serek halloumi kroimy w słupki i smażymy do zarumienienia na patelni grillowej.

III. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy makaron ryżowy - gotujemy 5 minut. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą aby się nie skleił.

IV. Do płaskiego naczynia wlewamy ciepłą wodę. Na deskę kładziemy cienką ściereczkę. Papier ryżowy kolejno moczymy przez ok.5 sek.w ciepłej wodzie a następnie przekładamy na ściereczkę.

V. Na papierze umieszczamy wybrane składniki i dodajemy świeże zioła. Następnie zawijamy zaczynając od dolnej części, potem prawą i lewą stronę papieru, kończymy na górnej części.

VI. W miseczce wyciskamy sok z limonki i pomarańczy a następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

VII. Rollsy skraplamy sosem.

spring rollsy
spring rollsy

Smacznego!

By Ania Stefanska, 1 sierpnia 2019
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witaj na moim blogu

Elementsofann to blog podróżniczo-kulinarny z domieszką inspiracji, które ubarwią banalny dzień. Mam nadzieję, że poczujesz się tu ciepło, przytulnie i wyjątkowo.

MÓJ INSTAGRAM
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.