Przekąski, PRZEPISY, Śniadanie

Mistrzowskie spring rollsy z halloumi, mango i awokado.

Przyznaję, że spring rollsy robiłam w życiu po raz drugi:).  Pierwsze zrobiłam na Sylwestra w tym roku i okazały się prawdziwym hitem!

Fajne w nich jest to, że są lekką i świeżą przekąską, którą można zabrać do pracy, na piknik czy przygotować na imprezę z przyjaciółmi.

To, co umieścicie w środku zależy tylko od Waszej inwencji, wyobraźni oraz preferencji smakowych. Mięsożercy mogą dodać grillowanego kurczaka lub kaczkę konfitowaną (która świetnie komponuje się z mango i chilli), wegetarianie śmiało zastąpić mogą te składniki serem halloumi, tofu, makaronem ryżowym lub ryżem.

Reszta składników to wybrane dowolnie warzywa i owoce a także świeże zioła (bazylia, mięta, kolendra, tymianek, szczypiorek, natka pietruszki).

Osobiście bardzo lubię różnorodne połączenia słodko-wytrawne i takie Wam dziś właśnie zaproponuję.

Składniki:
  • paczka papieru ryżowego
  • makaron ryżowy
  • ser halloumi
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 2 brzoskwinie
  • kilka rzodkiwek
  • 1 ogórek
  • świeże zioła (bazylia, mieta, kolendra)
  • nasiona sezamu
  • połowa żółtej papryki (opcjonalnie)

Sos:

  • sok z limonki
  • sok z pomarańczy
  • 1/2 papryczki chili pokrojonej w drobna kosteczkę
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • kilka kropel oleju sezamowego

 

WYKONANIE:

I.  Wszystkie warzywa i owoce kroimy w cienkie słupki (awokado, mango, ogórek, papryka). Rzodkiewki i brzoskwinie możemy pokroić w plasterki. Skraplamy sokiem z limonki.

II. Serek halloumi kroimy w słupki i smażymy do zarumienienia na patelni grillowej.

III. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy makaron ryżowy - gotujemy 5 minut. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą aby się nie skleił.

IV. Do płaskiego naczynia wlewamy ciepłą wodę. Na deskę kładziemy cienką ściereczkę. Papier ryżowy kolejno moczymy przez ok.5 sek.w ciepłej wodzie a następnie przekładamy na ściereczkę.

V. Na papierze umieszczamy wybrane składniki i dodajemy świeże zioła. Następnie zawijamy zaczynając od dolnej części, potem prawą i lewą stronę papieru, kończymy na górnej części.

VI. W miseczce wyciskamy sok z limonki i pomarańczy a następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

VII. Rollsy skraplamy sosem.

spring rollsy
spring rollsy

Smacznego!

By Ania Stefanska, 1 sierpnia 2019
  • 2
2 Comments
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.