Przyznaję, że spring rollsy robiłam w życiu po raz drugi:). Pierwsze zrobiłam na Sylwestra w tym roku i okazały się prawdziwym hitem!
Fajne w nich jest to, że są lekką i świeżą przekąską, którą można zabrać do pracy, na piknik czy przygotować na imprezę z przyjaciółmi.
To, co umieścicie w środku zależy tylko od Waszej inwencji, wyobraźni oraz preferencji smakowych. Mięsożercy mogą dodać grillowanego kurczaka lub kaczkę konfitowaną (która świetnie komponuje się z mango i chilli), wegetarianie śmiało zastąpić mogą te składniki serem halloumi, tofu, makaronem ryżowym lub ryżem.
Reszta składników to wybrane dowolnie warzywa i owoce a także świeże zioła (bazylia, mięta, kolendra, tymianek, szczypiorek, natka pietruszki).
Osobiście bardzo lubię różnorodne połączenia słodko-wytrawne i takie Wam dziś właśnie zaproponuję.
Sos:
I. Wszystkie warzywa i owoce kroimy w cienkie słupki (awokado, mango, ogórek, papryka). Rzodkiewki i brzoskwinie możemy pokroić w plasterki. Skraplamy sokiem z limonki.
II. Serek halloumi kroimy w słupki i smażymy do zarumienienia na patelni grillowej.
III. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy makaron ryżowy - gotujemy 5 minut. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą aby się nie skleił.
IV. Do płaskiego naczynia wlewamy ciepłą wodę. Na deskę kładziemy cienką ściereczkę. Papier ryżowy kolejno moczymy przez ok.5 sek.w ciepłej wodzie a następnie przekładamy na ściereczkę.
V. Na papierze umieszczamy wybrane składniki i dodajemy świeże zioła. Następnie zawijamy zaczynając od dolnej części, potem prawą i lewą stronę papieru, kończymy na górnej części.
VI. W miseczce wyciskamy sok z limonki i pomarańczy a następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
VII. Rollsy skraplamy sosem.
Smacznego!
Kejt
24 stycznia 2020Mmmmmm wygląda rewelacyjnie
Anna Stefanska
25 stycznia 2020Dziękuję bardzo Kasiu!:)