Makarony, Obiad, PRZEPISY

Najlepsza lasagne warzywna z odrobiną pikanterii

Jestem zmarzlakiem. Ale nie takim, który trzęsie się przy temperaturze -10st. C. Jak dla mnie wystarczy, że temperatura spadnie poniżej 20 st.C i już czuję, że zaatakowała mnie zima i muszę zastosować środki obronne:).

Oprócz  typowych atrybutów jesieniary czyli  ciepłych skarpet, herbatki z imbirem, goździkami i miodem, dyniowej latte czy puszystego kocyka, moim głównym ocieplaczem jest jedzenie zwane comfortfood.

Comfortfood czyli dania nie zawsze fit ale zawsze rozgrzewające, sycące, pełne aromatów i rozkosznych smaków, przygotowywane z miłością, niespiesznie ze świeżych składników.

Po więcej inspiracji zapraszam tutaj:

Dyniowe risotto.

Kremowe gnocchi z groszkiem i szpinakiem.

Quiche z ziemniakami i szpinakiem.

Wege lasagne

Wiele razy w życiu już robiłam lasagne z mięsem i tak pewnie także Wam kojarzy się to danie, ale jakiś czas temu postanowiłam nieco wyjść poza swoje przyzwyczajenia, bo w jedzeniu tak jak w życiu zawsze szukam mniej konwencjonalnych rozwiązań i takich, wiecie, jak moje ulubione hasło - poza utartą ścieżką:). A dziś chciałabym się podzielić z Wami tym przepisem i mam nadzieję, że pokochacie je tak jak ja!

Także zapraszam na jedno z moich ukochanych dań czyli lasagne warzywną, z dodatkiem pikantnej dyni, pieczarek i ricotty.

wege lasagna
lasagna z dynia
Składniki:
  • paczka makaronu lasagne
  • 1 średnia dynia piżmowa
  • 200g pokrojonych w plasterki pieczarek
  • mozzarella
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • pomidory: 1 czerwony i 1 żółty
  • papryki: 1 czerwona i 1 żółta
  • 2 łyżki masła
  • kilka listków bazylii do ozdoby

Sos pomidorowy:

  • pół cukinii
  • 2 szalotki
  • kawałek pora
  • 2 średnie marchewki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (pelati)
  • 2 łyzki oliwy z oliwek
  • połowa czerwonej papryki (reszta zostanie do dekoracji)
  • połowa żółtej papryki (reszta zostanie do dekoracji)
  • garść świeżych liści szpinaku

Sos biały:

  • opakowanie serka ricotta
  • śmietanka 30%
  • 2 łyżki parmezanu (lub corregio albo grana padano)
  • 2 łyżki startego sera cheddar
  • 3 ząbki czosnku

 

 

 

wege lasagne

WYKONANIE:

I. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Dynię obieramy i kroimy w kosteczkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skraplamy oliwą, posypujemy solą oraz chili. Pieczemy w piekarniku ok 35 minut.

II. Podczas gdy dynia się piecze przygotowujemy sos warzywny. Na patelnię wlewamy oliwę i po kolei smażymy - szalotki z porem (ok 3 min.), następnie dodajemy papryki, cukinię i marchewki pokrojone w kosteczkę i smażymy kolejne 10 min. Na koniec wlewamy pomidory z puszki, dodajemy garść świeżych liści szpinaku i smażymy na małym ogniu ok. 30 min do miękkości warzyw. Opcjonalnie do sosu możemy dolać odrobinę czerwonego wina. Na koniec dodajemy sól i pieprz.

III. Na drugiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i smażymy 15 minut wcześniej umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.

LASAGNE WARZYWNA

IV. Sos biały - ricottę mieszamy ze śmietanką, parmezanem, serem cheddar i wyciśniętym czosnkiem, na koniec dodajemy sól i pieprz.

V. Przygotowujemy naczynie do zapiekania.

W garnku zagotowujemy wodę. Płaty lasagnii gotujemy minutę aby nieco zmiękły (łatwiej je wtedy układać w naczyniu).

Układamy kolejno: 3 łyżki sosu pomidorowego - 3 łyżki sosu białego - 1/3 upieczonej dyni - 1/3 usmażonych pieczarek - płaty lasagnii. Powtarzamy 3-krotnie.

Na ostatniej warstwie układamy plasterki sera mozzarella, plasterki kolorowych pomidorów i papryki.

Zapiekamy w 180st. C przez 45 minut.

lasagne warzywna
lasagna warzywna

Jestem pewna , że taka wege lasagna stanie się wkrótce waszym ulubionym jesiennym daniem!

 

Smacznego!

By Ania Stefanska, 7 października 2020
  • 2
2 Comments
  • EmiM
    8 października 2020

    Pyszna, uwielbiam połączenie smaku słodkich warzyw z nutą pikanterii. Warto było poświęcić czas na jej zrobienie 🙂

Skomentuj Anna Stefanska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.