Aby uzyskać efekt makaronu musicie zakupić tzw. spiralizer. Na rynku są różne rodzaje tego urządzenia - ręczne lub elektryczne (które na pewno są bardziej wytrzymałe i poradzą sobie z bardziej twardymi warzywami, takimi jak marchewki czy bataty).
Tak naprawdę można go jeść w bardzo prostej wersji - jedynie z dodatkiem dobrej oliwy, soli i pieprzu.
Jednak dzisiaj proponuję Wam bardziej efektowne danie. Z dodatkiem aromatycznych krewetek, pikantnego chili i chrupiących orzeszków. Gwarantuję Wam, że takie kombo smaków totalnie Was zauroczy!
I. Cukinie dokładnie myjemy i wycinamy w kształcie makaronu przy użyciu krajalnicy spiralnej (spiralizera).
II. Jeżeli mamy mrożone krewetki rozmrażamy je i dokładnie wycieramy papierowym ręcznikiem aby były zupełnie suche (inaczej po usmażeniu będą gumowate).
III. Orzeszki ziemne prażymy na oddzielnej patelni.
IV. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wkładamy cukinię (solimy i pieprzymy). Smażymy ok. 3 minuty uważając aby nie była zbyt miękka. Po tym czasie cukinie przekładamy na talerz, a na patelni roztapiamy masło z 2 łyżkami oliwy i wrzucamy czosnek z papryczką chili. Smażymy minutę. Dodajemy krewetki i smażymy 5 minut na dużym ogniu. Dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę i smażymy 5 minut.
V. Na patelnię dodajemy cukinie i wszystko mieszamy.
VI. Przekładamy na talerz, posypujemy kiełkami, uprażonymi orzeszkami ziemnymi oraz listkami świeżej kolendry. Skraplamy sokiem z limonki.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.