Przygodę a obecnie już pracę zawodową związaną z fotografią kulinarną zaczynałam, gdy byłam w ciąży a później na urlopie macierzyńskim i wychowawczym. Pomysł zaczął kiełkować gdy z dnia na dzień przestałam pracować w korporacji na stanowisku logistyka i nagle dni zaczęły być długie, bezstresowe i dla mnie nieco przerażające (w sensie – co ja mam…
Tak jak ostrzegałam, w tym roku na moim blogu będzie się pojawiać mnóstwo kolorowych, zdrowych, oryginalnych i przepysznych sałatek:). I oto kolejna z nich – sałatka tajska z kurczakiem. To jedna z moich ulubionych. Połączenie słodkiego mango z pikantnym chili to duet idealny! Do tego świeża chrupiąca marchewka, ogórek i soczysty kurczak w sezamowej panierce….
Fotografia kulinarna – pamiętam swoje początki :). Byłam totalnie zagubiona. Kompletnie nie wiedziałam od czego mam zacząć naukę. Co jest priorytetem i co tak naprawdę powinnam wiedzieć, aby moje zdjęcia nie tylko były poprawne pod względem parametrów technicznych, lecz także się wyróżniały, przykuwały wzrok i były po prostu oryginalne i nieprzeciętne! Po lewej zdjęcie lasagne…
Na wstępie chciałabym zaznaczyć, ze wcale nie piszę tego artykułu aby potajemnie dać znać jaki prezent ucieszyłby mnie na święta:). Już tylko tydzień do Świąt, a więc zostało niewiele czasu na zakupy. Zatem jeśli jeszcze nie macie pomysłu na prezent dla swoich bliskich to chciałabym Wam przyjść dziś z pomocą:). Wszystkie poniższe propozycje może wykorzystać…
Przejrzałam sobie niedawno moje wpisy kulinarne na blogu. Podjęłam decyzję, która już jakiś czas dojrzewała w mojej głowie, iż chciałabym lekko przekształcić obszar kulinarny na nieco bardziej konkretny, zawężony i wyspecjalizowany. Zanim jednak to zrobię, chcąc poznać opinie moich czytelników, niedawno przeprowadziłam ankietę na Instagramie pytając jakie przepisy są najczęściej wyszukiwane jeśli chodzi o kulinaria….
Gdy zaczęłam uczęszczać na zajęcia jogi (a było to pare ładnych lat temu), dosłownie od samego początku wiedziałam, że jest to moje miejsce. Pamiętam tych pierwszych kilka zajęć, na które szłam dosłownie jak na skrzydłach. Wtedy jeszcze sale świeciły pustkami, czasami ćwiczyły ze mną 3-4 osoby. Nie przeszkadzało mi to ani trochę, a wręcz przeciwnie….
Gratin dauphinois to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Głównym składnikiem zapiekanki są ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Ułożone warstwami naczyniu zapiekane są pod beszamelem lub śmietaną. Dodatkiem według upodobań mogą być aromatyczne zioła takie jak tymianek, oregano czy rozmaryn, a także czosnek, świeżo zmielony pierz i gałka muszkatołowa. Taka zapiekanka może być oddzielnym daniem…
Jestem zmarzlakiem. Ale nie takim, który trzęsie się przy temperaturze -10st. C. Jak dla mnie wystarczy, że temperatura spadnie poniżej 20 st.C i już czuję, że zaatakowała mnie zima i muszę zastosować środki obronne:). Oprócz typowych atrybutów jesieniary czyli ciepłych skarpet, herbatki z imbirem, goździkami i miodem, dyniowej latte czy puszystego kocyka, moim głównym ocieplaczem…