Świeżo, lekko i szybko to główne zalety tego dania. Oprócz tego wspaniałe połączenie smaku łososia z suszonymi pomidorami. Mnie zachwyca niezmiennie!
Mam nadzieję, że również Wam przypadnie do gustu.
I. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie posypujemy nieco solą, pieprzem i chilli (pół łyżeczki). Polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy w piekarniku ok 12-15min. (zależy od grubości łososia).
II. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy ok. 3 min.
III. Dolewany 100ml słodkiej śmietanki i ok.100g sera gorgonzola. Mieszamy, aż się rozpuści.
IV. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
V. Łososia wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię.
VI. W garnku gotujemy wodę i lekko solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
VII. Makaron odcedzamy i jeszcze gorący wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy z sosem.
VIII. Podajemy świeżymi listami szpinaku i rukoli.
Smacznego!