Wiecie, to nie jest jedna z tych ciężkich sałatek z majonezem, które uwielbiają pojawiać się na naszych świątecznych stołach.
Przy tej sałatce nie musicie mieć wyrzutów sumienia:).
→ Widzieliście już sałatkę z poprzedniego wpisu? Jest równie oryginalna! - Sałatka tajska z kurczakiem w sezamie.
Dressing:
I. Orzechy wkładamy do miseczki, obtaczamy dokładnie w miodzie a następnie rozkładamy na papierze do pieczenia i delikatnie posypujemy solą morską. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Orzechy pieczemy ok.10-15min. uważając aby się nie przypaliły.
II. Roszponkę (lub inną sałatę) dokładnie płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Rozkładamy na talerzu.
III. Granata obieramy, wyjmujemy pestki i posypujemy nimi roszponkę.
IV. Dressing: wyciskamy sok z pomarańczy a następnie łączymy go w miseczce z miodem, octem, musztardą, szalotką, czosnkiem i oliwą. Dodajemy odrobine soli i pieprzu.
V. Ser halloumi kroimy na plasterki i grillujemy ok.3 min.z każdej strony. najlepiej zrobić to na koniec aby na sałatce był jeszcze ciepły.
VI. Sałatkę posypujemy orzechami, układamy serek halloumi i polewamy dressingiem.
Rozkosz podniebienia gwarantowana!