Jeszcze jakiś czas temu (pod koniec tamtego roku) byłam w Barcelonie. Piękna pogoda, mnóstwo ludzi na ulicach, w kawiarniach, w muzeach, sklepach, restauracjach. Nikt nie spodziewał się, że sytuacja tak niespodziewanie się zmieni i zmusi nas do odnalezienia się w zupełnie nowej rzeczywistości. I wiecie jakie słowo mi przychodzi na myśl – WOLNOŚĆ. Taka wolność,…
O sesji dla magazynu marzyłam już od bardzo dawna. Gdzieś z tyłu głowy miałam jednak wrażenie, że nie będzie to prosta sprawa. Po pierwsze ze względu na to, iż wydawało mi się, że miejsca fotografów w poczytnych gazetach i magazynach są już dawno obsadzone, a po drugie, że taka sesja musi być naprawdę dopracowana, oryginalna…
Kiedy jeszcze pracowałam w korporacji a później byłam na urlopie macierzyńskim bardzo często zastanawiałam się jak to jest prowadzić własną firmę. W głowie miałam mnóstwo pytań bez odpowiedzi, dlatego w poniższym wpisie postanowiłam odpowiedzieć na przynajmniej niektóre z nich – według mnie najważniejsze. Wiem jednak, że jest ich znacznie więcej, a każdy znajdzie swoje własne,…
Przyznaję, że spring rollsy robiłam w życiu po raz drugi:). Pierwsze zrobiłam na Sylwestra w tym roku i okazały się prawdziwym hitem! Fajne w nich jest to, że są lekką i świeżą przekąską, którą można zabrać do pracy, na piknik czy przygotować na imprezę z przyjaciółmi. To, co umieścicie w środku zależy tylko od Waszej…
Jak patrzę na datę ostatniego wpisu to trochę jestem przerażona! Nie tylko tym, że 'nieco’ zaniedbałam bloga, lecz także tym, że czas pędzi jak szalony! Hm, no dobra, może nie pędzi, może płynie tak samo jak zawsze, a wszystko oczywiście zależy od naszego punktu widzenia, czy raczej w tym wypadku odczuwania. Stojąc na przystanku autobusowym…
Makaron soba jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Wykonany jest z mąki pszennej i gryczanej zazwyczaj w proporcjach 80%/20%. Makaron jest aromatyczny, niezwykle delikatny i bardzo szybki w przygotowaniu. Soba jest idealny dodatkiem do zup, lecz sprawdza się tez doskonale w sałatkach (na zimno) lub na gorąco z dodatkiem warzyw, kurczaka (jeśli jecie mięso)…
Na początku wyjaśnię czym jest SHAKSHUKA. Nazwa wydaje się dosyć egzotyczna, a oznacza 'wszystko pomieszane’. Chociaż brzmi skomplikowanie, w przygotowaniu jest naprawdę banalnie prosta, a składniki dostaniecie w każdym lokalnym sklepie. Shakshuka pochodzi z Północnej Afryki, podejrzewa się, że dokładnie z Jemenu lub Tunezji. Obecnie jest jedną z najbardziej znanych (oprócz hummusu i falafeli) potraw…
Gdy patrzę na włoskie przepisy, nie przestaje zadziwiać mnie to, jak fantastyczne potrawy można wyczarować z tak niewielu składników. A im mniej składników, tym bardziej możemy się postarać, aby były one oryginalne i jak najlepszej jakości. Niezmiernie cieszy mnie to, że od czasów mojej podstawówki (gdy ogromnym szturmem wkroczyła do nas pierwsza zagraniczna sieć fast-foodowa)…