Świeżo, lekko i szybko to główne zalety tego dania. Oprócz tego wspaniałe połączenie smaku łososia z suszonymi pomidorami. Mnie zachwyca niezmiennie!
Mam nadzieję, że również Wam przypadnie do gustu.
I. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie posypujemy nieco solą, pieprzem i chilli (pół łyżeczki). Polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy w piekarniku ok 12-15min. (zależy od grubości łososia).
II. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy ok. 3 min.
III. Dolewany 100ml słodkiej śmietanki i ok.100g sera gorgonzola. Mieszamy, aż się rozpuści.
IV. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
V. Łososia wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię.
VI. W garnku gotujemy wodę i lekko solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
VII. Makaron odcedzamy i jeszcze gorący wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy z sosem.
VIII. Podajemy świeżymi listami szpinaku i rukoli.
Smacznego!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.