Zdjęcia pochodzą z sesji zdjęciowej dla firmy Lestello, która w swojej ofercie oprócz kasz ma także wiele rodzajów płatków, wafelków czy zbóż ekspandowanych. Zarówno klasycznych jak i w wersji bio.
→ Tutaj możecie sobie przejrzeć produkty.
I. Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty, następnie wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze minutę.
II. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z cebulą i czosnkiem tak długo aż będą rumiane (ok.15 min.)
III. W międzyczasie obieramy dynię, kroimy w kosteczkę, układamy na blasze. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i odrobiną chili. Zapiekamy w 180st, przez 30 min.
IV. Na patelnię z pieczarkami dodajemy kaszę gryczaną. Smażymy ok. minuty.
V. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do kaszy bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Kasza powinna gotować się około 20 minut.
VI. Na koniec dodajemy dynię, starty parmezan i posypujemy natką pietruszki.
→ Gratin z ziemniaków i cukinii czyli zapiekanka pod beszamelem