Makarony, Obiad, Przekąski, PRZEPISY

Makaron z cukinii z krewetkami

Makaron z cukinii to jedno z moich najlepszych odkryć kulinarnych! Nie dosyć, że jest super prosty w przygotowaniu, to jeszcze jest fit, przepyszny i pełen witamin i składników odżywczych.

Aby uzyskać efekt makaronu musicie zakupić tzw. spiralizer. Na rynku są różne rodzaje tego urządzenia - ręczne lub elektryczne (które na pewno są bardziej wytrzymałe i poradzą sobie z bardziej twardymi warzywami, takimi jak marchewki czy bataty).

Tak naprawdę można go jeść w bardzo prostej wersji - jedynie z dodatkiem dobrej oliwy, soli i pieprzu.

Jednak dzisiaj proponuję Wam bardziej efektowne danie. Z dodatkiem aromatycznych krewetek, pikantnego chili i chrupiących orzeszków. Gwarantuję Wam, że takie kombo smaków totalnie Was zauroczy!


Makaron z cukinii z krewetkami

makaron z cukinii z krewetkami
makaron z cukinii z krewetkami
  • 2 cukinie
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 200g obranych krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • garść orzeszków ziemnych
  • kiełki fasoli mung
  • ¼ szklanki świeżej kolendry
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojonego
  • papryczka chilli (drobno posiekana)
  • 2 duże garści świeżych liści bazylii i kolendry, posiekanych
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • połowa limonki
makaron z cukinii z krewetkami

I. Cukinie dokładnie myjemy i wycinamy w kształcie makaronu przy użyciu krajalnicy spiralnej (spiralizera).

II. Jeżeli mamy mrożone krewetki rozmrażamy je i dokładnie wycieramy papierowym ręcznikiem aby były zupełnie suche (inaczej po usmażeniu będą gumowate).

III. Orzeszki ziemne prażymy na oddzielnej patelni.

IV. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i wkładamy cukinię (solimy i pieprzymy). Smażymy ok. 3 minuty uważając aby nie była zbyt miękka. Po tym czasie cukinie przekładamy na talerz, a na patelni roztapiamy masło z 2 łyżkami oliwy i wrzucamy czosnek z papryczką chili. Smażymy minutę. Dodajemy krewetki i smażymy 5 minut na dużym ogniu. Dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę i smażymy 5 minut.

V. Na patelnię dodajemy cukinie i wszystko mieszamy.

VI. Przekładamy na talerz, posypujemy kiełkami, uprażonymi orzeszkami ziemnymi oraz listkami świeżej kolendry. Skraplamy sokiem z limonki.

makaron z cukinii z krewetkami
makaron z cukinii z krewetkami

Smacznego!

A.

By Ania Stefanska, 1 kwietnia 2021
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.