Obiad, Przekąski, PRZEPISY

Gratin z ziemniaków i cukinii czyli zapiekanka pod beszamelem

Gratin dauphinois to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Głównym składnikiem zapiekanki są ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Ułożone warstwami naczyniu zapiekane są pod beszamelem lub śmietaną. Dodatkiem według upodobań mogą być aromatyczne zioła takie jak tymianek, oregano czy rozmaryn, a także czosnek, świeżo zmielony pierz i gałka muszkatołowa.

Taka zapiekanka może być oddzielnym daniem jak i dodatkiem do dania głównego.

To kolejne sycące danie (po warzywnej lasagne, którą możecie znaleźć tutaj), które jest idealne na chłodniejsze dni okresu jesienno-zimowego. Różnica jest taka, że nie jest tak skomplikowane, zawiera zdecydowanie mniej składników i jest dużo szybsze w przygotowaniu.

Ja do mojej zapiekanki dodałam cukinie (zieloną i żółtą) aby stanowiła oddzielny pełnowartościowy posiłek, ale można dodać także inne warzywa takie jak brokuły czy marchewki.


Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Poprzedni przepis na lasagne przyznam, że wymaga poświęcenia nieco czasu:). Zatem tym razem cos dla tych, którzy gotowanie traktują jak przykry obowiązek a czas spędzony  w kuchni wolą wykorzystać na spacery w deszczowe dni lub inne ciekawsze zajęcia.

zapiekanka ziemniaczana
zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 cukinia zielona
  • 1 żółta cukinia
  • ser Cheddar lub Gruyere do posypania zapiekanki (ilość w zależności od preferencji)
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta chili w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka startego parmezanu lub grana padano
  • 4 ząbki czosnku
zapiekanka ziemniaczana

WYKONANIE:

I. Obrane ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Cukinie mogą być pokrojone nieco grubiej, gdyż szybciej się pieką. Ziemniaki i cukinie przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Polewamy lyżką oliwy i wszystko dokładnie mieszamy.

II. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

III. Przygotowujemy sos beszamelowy - dwie łyżki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy rózgą aby nie była żadnych grudek. Następnie powoli dolewamy mleko cały czas mieszając. Na koniec dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę chili, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i parmezan.

Alternatywą do sosu beszamelowego jest sos śmietanowy - gęstą śmietanę mieszamy z czosnkiem, gałką muszkatołową, parmezanem, ziołami, solą i pieprzem.

zapiekanka ziemniaczana

IV. Warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym.  Ponieważ ziemniaków jest więcej można podwoić lub potroić ich ilość pomiędzy plastrami cukinii.

V. Warzywa równomiernie polewamy sosem i posypujemy połową startego sera.

VI. Pieczemy w piekarniku ok.45 min. a następnie posypujemy resztą sera i pieczemy jeszcze 10 min. aby ser był roztopiony a nie przypieczony.

VII. na koniec możemy posypać świeżą bazylią lub szczypiorkiem.

zapiekanka ziemniaczana
zapiekanka ziemniaczan

SMACZNEGO!

By Ania Stefanska, 14 października 2020
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.