Obiad, Przekąski, PRZEPISY

Gratin z ziemniaków i cukinii czyli zapiekanka pod beszamelem

Gratin dauphinois to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Głównym składnikiem zapiekanki są ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Ułożone warstwami naczyniu zapiekane są pod beszamelem lub śmietaną. Dodatkiem według upodobań mogą być aromatyczne zioła takie jak tymianek, oregano czy rozmaryn, a także czosnek, świeżo zmielony pierz i gałka muszkatołowa.

Taka zapiekanka może być oddzielnym daniem jak i dodatkiem do dania głównego.

To kolejne sycące danie (po warzywnej lasagne, którą możecie znaleźć tutaj), które jest idealne na chłodniejsze dni okresu jesienno-zimowego. Różnica jest taka, że nie jest tak skomplikowane, zawiera zdecydowanie mniej składników i jest dużo szybsze w przygotowaniu.

Ja do mojej zapiekanki dodałam cukinie (zieloną i żółtą) aby stanowiła oddzielny pełnowartościowy posiłek, ale można dodać także inne warzywa takie jak brokuły czy marchewki.


Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Poprzedni przepis na lasagne przyznam, że wymaga poświęcenia nieco czasu:). Zatem tym razem cos dla tych, którzy gotowanie traktują jak przykry obowiązek a czas spędzony  w kuchni wolą wykorzystać na spacery w deszczowe dni lub inne ciekawsze zajęcia.

zapiekanka ziemniaczana
zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 cukinia zielona
  • 1 żółta cukinia
  • ser Cheddar lub Gruyere do posypania zapiekanki (ilość w zależności od preferencji)
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta chili w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka startego parmezanu lub grana padano
  • 4 ząbki czosnku
zapiekanka ziemniaczana

WYKONANIE:

I. Obrane ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Cukinie mogą być pokrojone nieco grubiej, gdyż szybciej się pieką. Ziemniaki i cukinie przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Polewamy lyżką oliwy i wszystko dokładnie mieszamy.

II. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

III. Przygotowujemy sos beszamelowy - dwie łyżki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy rózgą aby nie była żadnych grudek. Następnie powoli dolewamy mleko cały czas mieszając. Na koniec dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę chili, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i parmezan.

Alternatywą do sosu beszamelowego jest sos śmietanowy - gęstą śmietanę mieszamy z czosnkiem, gałką muszkatołową, parmezanem, ziołami, solą i pieprzem.

zapiekanka ziemniaczana

IV. Warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym.  Ponieważ ziemniaków jest więcej można podwoić lub potroić ich ilość pomiędzy plastrami cukinii.

V. Warzywa równomiernie polewamy sosem i posypujemy połową startego sera.

VI. Pieczemy w piekarniku ok.45 min. a następnie posypujemy resztą sera i pieczemy jeszcze 10 min. aby ser był roztopiony a nie przypieczony.

VII. na koniec możemy posypać świeżą bazylią lub szczypiorkiem.

zapiekanka ziemniaczana
zapiekanka ziemniaczan

SMACZNEGO!

By Ania Stefanska, 14 października 2020
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.