Kto nie lubi omletów? Są proste do zrobienia a także maja tę przewagę nad jajecznicą, iż można do nich dodać wiele pysznych i zdrowych dodatków.
Poniżej przepis na mój zielony wiosenny omlet.
Wkładamy wszystkie zielone składniki do blendera - szpinak, natkę, szczypiorek, możemy dodać również listki bazylii, lub inne ulubione zioła. Następnie dolewamy mleka i blendujemy jeszcze raz wszystko razem.
Jeśli nie posiadacie blendera, zioła można poszatkować ręcznie.
Kolejno wbijamy 4 jajka, dodajemy pieprz i sól i znów wszystko mieszamy.
Rozgrzewamy masło na patelni i wlewamy nasza mieszankę jaj i ziół.
Na oddzielnej patelni prażymy orzeszki pini.
Po dwóch minutach do omletu dodajemy: pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, pokrojone suszone pomidorki, ser kozi i smażymy to wszystko jeszcze razem na średnim ogniu przez ok 5 minut.
Po wyłożeniu na talerz posypujemy posiekanym szczypiorkiem i uprażonymi orzeszkami pini.
Danie jest nie tylko szybkie i pyszne, ale również bardzo zdrowe!
Smacznego!