Dynia po raz kolejny! Jakoś nie mogę się uwolnić ostatnio od tego warzywa. Może dlatego, że ma niemal nieskończenie wiele zastosowań.
Placuszki, muffinki, ciasteczka, makaron z dynią..a teraz przyszła pora na dyniowe risotto.
To idealnie kremowe danie cudownie rozgrzewa w te coraz zimniejsze wieczory. Do tego jest sycące, bezmięsne i przepyszne!
Koniecznie wypróbujcie!
I. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., a dynię myjemy i kroimy w plastry (nie musimy obierać, skórę łatwo zdjąć po upieczeniu). Dynię posypujemy solą, pieprzem, papryka wędzoną, chilli i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy ok. pół godziny.
II. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem łyżki masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek i smażymy na niewielkim ogniu przez ok.5 minut.
III. Wsypujemy ryż i smażymy ok. 1 min. dokładnie mieszając. Po tym czasie wlewamy wino i smażymy razem ok. 2 minuty aż się wchłonie.
IV. Dodajemy wodę, po około pół szklanki na raz i smażymy często mieszając, aż większość wody zostanie wchłonięta, zanim dodamy więcej. Kontynuujemy, aż risotto będzie miękkie i kremowe, około 30 minut.
V. Warzywa kroimy w plasterki i kosteczki, posypujemy tymi samymi przyprawami co dynię oraz polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika (180st.) na ok. 20 min., aby były miękkie w środku, ale lekko chrupiące na zewnątrz.
VI.Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i blendujemy na gładką masę. Dodajemy do risotto i dokładnie mieszamy.
VII. Upieczone warzywa układamy na naszym risotto.
VIII. Polewamy oliwą i posypujemy parmezanem lub pecorino romano oraz posypujemy świeżym tymiankiem i orzechami.
Risotto najlepsze jest od razu po przygotowaniu. Najlepiej po wyłączeniu gazu, dodać do niego nieco masła, posypać parmezanem, przykryć pokrywką i odczekać 3 minuty. Wtedy stanie się niesamowicie aksamitne i gwarantuję, że zakochacie się w tym smaku.
Smacznego!