Obiad, PRZEPISY, Tygodniowe menu

Dyniowe risotto z pieczonymi warzywami.

Dynia po raz kolejny! Jakoś nie mogę się uwolnić ostatnio od tego warzywa. Może dlatego, że ma niemal nieskończenie wiele zastosowań.

Placuszki, muffinki, ciasteczka, makaron z dynią..a teraz przyszła pora na dyniowe risotto.

To idealnie kremowe danie cudownie rozgrzewa w te coraz zimniejsze wieczory. Do tego jest sycące, bezmięsne i przepyszne!

Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
  • dwie szklanki puree z dyni (ja użyłam dyni piżmowej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50g masła
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki ryżu do risotto (arborio
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1L bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki twardego sera (parmezan, pecorino romano)
  • Sól / pieprz do przyprawiania
  • łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 2 szklanki pokrojonych warzyw (takich jak marchew, kalafior, buraki, cukinia, kabaczek itp.
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy

WYKONANIE:

I. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., a dynię myjemy i kroimy w plastry (nie musimy obierać, skórę łatwo zdjąć po upieczeniu). Dynię posypujemy solą, pieprzem, papryka wędzoną, chilli i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy ok. pół godziny.

II. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem łyżki masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek i smażymy na niewielkim ogniu przez ok.5 minut.

III. Wsypujemy ryż i smażymy ok. 1 min. dokładnie mieszając. Po tym czasie wlewamy wino i smażymy razem ok. 2 minuty aż się wchłonie.

IV. Dodajemy wodę, po około pół szklanki na raz i smażymy często mieszając, aż większość wody zostanie wchłonięta, zanim dodamy więcej. Kontynuujemy, aż risotto będzie miękkie i kremowe, około 30 minut.

V. Warzywa kroimy w plasterki i kosteczki, posypujemy tymi samymi przyprawami co dynię oraz polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika (180st.) na ok. 20 min., aby były miękkie w środku, ale lekko chrupiące na zewnątrz.

VI.Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i blendujemy na gładką masę. Dodajemy do risotto i dokładnie mieszamy.

VII. Upieczone warzywa układamy na naszym risotto.

VIII. Polewamy oliwą i posypujemy parmezanem lub pecorino romano oraz posypujemy świeżym tymiankiem i orzechami.

risotto z dynia

Risotto najlepsze jest od razu po przygotowaniu. Najlepiej po wyłączeniu gazu, dodać do niego nieco masła, posypać parmezanem, przykryć pokrywką i odczekać 3 minuty. Wtedy stanie się niesamowicie aksamitne i gwarantuję, że zakochacie się w tym smaku.

Smacznego!

By Ania Stefanska, 13 grudnia 2018
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *