Obiad, PRZEPISY, Tygodniowe menu

Dyniowe risotto z pieczonymi warzywami.

Dynia po raz kolejny! Jakoś nie mogę się uwolnić ostatnio od tego warzywa. Może dlatego, że ma niemal nieskończenie wiele zastosowań.

Placuszki, muffinki, ciasteczka, makaron z dynią..a teraz przyszła pora na dyniowe risotto.

To idealnie kremowe danie cudownie rozgrzewa w te coraz zimniejsze wieczory. Do tego jest sycące, bezmięsne i przepyszne!

Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
  • dwie szklanki puree z dyni (ja użyłam dyni piżmowej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50g masła
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki ryżu do risotto (arborio
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1L bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki twardego sera (parmezan, pecorino romano)
  • Sól / pieprz do przyprawiania
  • łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 2 szklanki pokrojonych warzyw (takich jak marchew, kalafior, buraki, cukinia, kabaczek itp.
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy

WYKONANIE:

I. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., a dynię myjemy i kroimy w plastry (nie musimy obierać, skórę łatwo zdjąć po upieczeniu). Dynię posypujemy solą, pieprzem, papryka wędzoną, chilli i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy ok. pół godziny.

II. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem łyżki masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek i smażymy na niewielkim ogniu przez ok.5 minut.

III. Wsypujemy ryż i smażymy ok. 1 min. dokładnie mieszając. Po tym czasie wlewamy wino i smażymy razem ok. 2 minuty aż się wchłonie.

IV. Dodajemy wodę, po około pół szklanki na raz i smażymy często mieszając, aż większość wody zostanie wchłonięta, zanim dodamy więcej. Kontynuujemy, aż risotto będzie miękkie i kremowe, około 30 minut.

V. Warzywa kroimy w plasterki i kosteczki, posypujemy tymi samymi przyprawami co dynię oraz polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika (180st.) na ok. 20 min., aby były miękkie w środku, ale lekko chrupiące na zewnątrz.

VI.Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i blendujemy na gładką masę. Dodajemy do risotto i dokładnie mieszamy.

VII. Upieczone warzywa układamy na naszym risotto.

VIII. Polewamy oliwą i posypujemy parmezanem lub pecorino romano oraz posypujemy świeżym tymiankiem i orzechami.

risotto z dynia

Risotto najlepsze jest od razu po przygotowaniu. Najlepiej po wyłączeniu gazu, dodać do niego nieco masła, posypać parmezanem, przykryć pokrywką i odczekać 3 minuty. Wtedy stanie się niesamowicie aksamitne i gwarantuję, że zakochacie się w tym smaku.

Smacznego!

By Ania Stefanska, 13 grudnia 2018
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witaj na moim blogu

Elementsofann to blog podróżniczo-kulinarny z domieszką inspiracji, które ubarwią banalny dzień. Mam nadzieję, że poczujesz się tu ciepło, przytulnie i wyjątkowo.

MÓJ INSTAGRAM
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.