Makarony, Obiad, PRZEPISY

Makaron soba z tofu w sosie sojowym.

Makaron soba jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Wykonany jest z mąki pszennej i gryczanej zazwyczaj w proporcjach 80%/20%. Makaron jest aromatyczny, niezwykle delikatny i bardzo szybki w przygotowaniu.

Soba jest idealny dodatkiem do zup, lecz sprawdza się tez doskonale w sałatkach (na zimno) lub na gorąco z dodatkiem warzyw, kurczaka (jeśli jecie mięso) lub tofu.

I właśnie tofu jest jednym z głównych składników tego dania.

Składniki:
  • opakowanie makaronu Soba (dostępny np. w Tesco na dziale Kuchnie Świata)
  •  1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 opakowanie tofu
  • kiełki stir fry
  • szczypiorek
  • seler naciowy pokrojony w plasterki
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 cebula

WYKONANIE:

I. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu: sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, brązowy cukier/miód, świeżo starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok.

II. Tofu kroimy w kosteczkę i mieszamy z jedną łyżką sosu sojowego. Na patelni podgrzewany dwie łyżki oleju sezamowego /lub innego oleju roślinnego. Wrzucamy tofu i smażymy przez ok 5 minut na średnim ogniu regularnie mieszając. Po usmażeniu tofu rozkładamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Inny sposób na tofu: Tofu marynujemy przez ok.30 min. w sosie sojowym (możemy dodać nieco sosu, który zrobiliśmy na samym początku), piekarnik rozgrzewamy do ok 200st.C i pieczemy 15 minut. Następnie przekładamy tofu na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

III. Na patelni ponownie podgrzewamy olej sezamowy/lub inny olej roślinny. Wrzucamy ząbek czosnku pokrojony w plasterki, posiekaną cebulę, seler naciowy, marchewkę, kiełki stir fry. Smażymy, aż warzywa lekko zmiękną, ok.8-10 minut.

IV. W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 4minuty.

V. Na patelnię (do warzyw) wlewamy sos, który zrobiliśmy na początku, tofu, ugotowany makaron. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę smażymy aby sos się nieco zredukował.

VI. Po przełożeniu na talerz posypujemy ziarnami sezamu i szczypiorkiem.

 

 

makaron soba z tofu

Smacznego!

By Ania Stefanska, 23 stycznia 2019
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.