Makaron soba jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Wykonany jest z mąki pszennej i gryczanej zazwyczaj w proporcjach 80%/20%. Makaron jest aromatyczny, niezwykle delikatny i bardzo szybki w przygotowaniu.
Soba jest idealny dodatkiem do zup, lecz sprawdza się tez doskonale w sałatkach (na zimno) lub na gorąco z dodatkiem warzyw, kurczaka (jeśli jecie mięso) lub tofu.
I właśnie tofu jest jednym z głównych składników tego dania.
I. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu: sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, brązowy cukier/miód, świeżo starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok.
II. Tofu kroimy w kosteczkę i mieszamy z jedną łyżką sosu sojowego. Na patelni podgrzewany dwie łyżki oleju sezamowego /lub innego oleju roślinnego. Wrzucamy tofu i smażymy przez ok 5 minut na średnim ogniu regularnie mieszając. Po usmażeniu tofu rozkładamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Inny sposób na tofu: Tofu marynujemy przez ok.30 min. w sosie sojowym (możemy dodać nieco sosu, który zrobiliśmy na samym początku), piekarnik rozgrzewamy do ok 200st.C i pieczemy 15 minut. Następnie przekładamy tofu na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.
III. Na patelni ponownie podgrzewamy olej sezamowy/lub inny olej roślinny. Wrzucamy ząbek czosnku pokrojony w plasterki, posiekaną cebulę, seler naciowy, marchewkę, kiełki stir fry. Smażymy, aż warzywa lekko zmiękną, ok.8-10 minut.
IV. W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 4minuty.
V. Na patelnię (do warzyw) wlewamy sos, który zrobiliśmy na początku, tofu, ugotowany makaron. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę smażymy aby sos się nieco zredukował.
VI. Po przełożeniu na talerz posypujemy ziarnami sezamu i szczypiorkiem.
Smacznego!