Obiad, PRZEPISY

Makaron soba z tofu w sosie sojowym.

Makaron soba jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Wykonany jest z mąki pszennej i gryczanej zazwyczaj w proporcjach 80%/20%. Makaron jest aromatyczny, niezwykle delikatny i bardzo szybki w przygotowaniu.

Soba jest idealny dodatkiem do zup, lecz sprawdza się tez doskonale w sałatkach (na zimno) lub na gorąco z dodatkiem warzyw, kurczaka (jeśli jecie mięso) lub tofu.

I właśnie tofu jest jednym z głównych składników tego dania.

Składniki:
  • opakowanie makaronu Soba (dostępny np. w Tesco na dziale Kuchnie Świata)
  •  1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 opakowanie tofu
  • kiełki stir fry
  • szczypiorek
  • seler naciowy pokrojony w plasterki
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 cebula

WYKONANIE:

I. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu: sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, brązowy cukier/miód, świeżo starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok.

II. Tofu kroimy w kosteczkę i mieszamy z jedną łyżką sosu sojowego. Na patelni podgrzewany dwie łyżki oleju sezamowego /lub innego oleju roślinnego. Wrzucamy tofu i smażymy przez ok 5 minut na średnim ogniu regularnie mieszając. Po usmażeniu tofu rozkładamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Inny sposób na tofu: Tofu marynujemy przez ok.30 min. w sosie sojowym (możemy dodać nieco sosu, który zrobiliśmy na samym początku), piekarnik rozgrzewamy do ok 200st.C i pieczemy 15 minut. Następnie przekładamy tofu na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

III. Na patelni ponownie podgrzewamy olej sezamowy/lub inny olej roślinny. Wrzucamy ząbek czosnku pokrojony w plasterki, posiekaną cebulę, seler naciowy, marchewkę, kiełki stir fry. Smażymy, aż warzywa lekko zmiękną, ok.8-10 minut.

IV. W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 4minuty.

V. Na patelnię (do warzyw) wlewamy sos, który zrobiliśmy na początku, tofu, ugotowany makaron. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę smażymy aby sos się nieco zredukował.

VI. Po przełożeniu na talerz posypujemy ziarnami sezamu i szczypiorkiem.

 

 

makaron soba z tofu

Smacznego!

By Ania Stefanska, 23 stycznia 2019
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witaj na moim blogu

Elementsofann to blog podróżniczo-kulinarny z domieszką inspiracji, które ubarwią banalny dzień. Mam nadzieję, że poczujesz się tu ciepło, przytulnie i wyjątkowo.

MÓJ INSTAGRAM
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.