Przekąski, PRZEPISY, Sałatki

Sałatka z halloumi, granatem i z pomarańczowym dressingiem

Ser halloumi to ostatnio mój ulubiony dodatek do sałatek. Doskonale komponuje się ze słodkimi owocami, orzechami, zielonymi sałatami (roszponką, rukolą czy rukwią wodną).

Sałatka, którą dzisiaj Wam proponuję to cudowny pomysł na lunch, starter czy jako dodatek do grillowanych mięs. Jest pełna aromatów, niekonwencjonalnych smaków a na dodatek jest super prosta i lekka! Dodatkowo polana lekko pikantnym pomarańczowym dressingiem, który nadaje jej dodatkowego smaczku.

Wiecie, to nie jest jedna z tych ciężkich  sałatek z majonezem, które uwielbiają pojawiać się na naszych świątecznych stołach.

Przy tej sałatce nie musicie mieć wyrzutów sumienia:).

→ Widzieliście już sałatkę z poprzedniego wpisu? Jest równie oryginalna! - Sałatka tajska z kurczakiem w sezamie.


Sałatka z halloumi i granatem z pomarańczowym dressingiem

sałatka z halloumi i granatem
sałatka z halloumi i granatem
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 1 granat
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ser halloumi pokrojony w plasterki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • opakowanie roszponki (lub innej ulubionej sałaty)
  • sól i pieprz do smaku

Dressing:

  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • 1 szalotka drobno pokrojona w kosteczkę
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

I. Orzechy wkładamy do miseczki, obtaczamy dokładnie w miodzie a następnie rozkładamy na papierze do pieczenia i delikatnie posypujemy solą morską. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Orzechy pieczemy ok.10-15min. uważając aby się nie przypaliły.

II. Roszponkę (lub inną sałatę) dokładnie płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Rozkładamy na talerzu.

III. Granata obieramy, wyjmujemy pestki i posypujemy nimi roszponkę.

IV. Dressing: wyciskamy sok z pomarańczy a następnie łączymy go w miseczce z miodem, octem, musztardą, szalotką, czosnkiem i oliwą. Dodajemy odrobine soli i pieprzu.

sałatka z halloumi i granatem

V. Ser halloumi kroimy na plasterki i grillujemy ok.3 min.z każdej strony. najlepiej zrobić to na koniec aby na sałatce był jeszcze ciepły.

VI. Sałatkę posypujemy orzechami, układamy serek halloumi i polewamy dressingiem.

Rozkosz podniebienia gwarantowana!

sałatka z halloumi
sałatka z halloumi i granatem

SMACZNEGO!

A.

By Ania Stefanska, 12 lutego 2021
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.