Wiecie, to nie jest jedna z tych ciężkich sałatek z majonezem, które uwielbiają pojawiać się na naszych świątecznych stołach.
Przy tej sałatce nie musicie mieć wyrzutów sumienia:).
→ Widzieliście już sałatkę z poprzedniego wpisu? Jest równie oryginalna! - Sałatka tajska z kurczakiem w sezamie.
Dressing:
I. Orzechy wkładamy do miseczki, obtaczamy dokładnie w miodzie a następnie rozkładamy na papierze do pieczenia i delikatnie posypujemy solą morską. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Orzechy pieczemy ok.10-15min. uważając aby się nie przypaliły.
II. Roszponkę (lub inną sałatę) dokładnie płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Rozkładamy na talerzu.
III. Granata obieramy, wyjmujemy pestki i posypujemy nimi roszponkę.
IV. Dressing: wyciskamy sok z pomarańczy a następnie łączymy go w miseczce z miodem, octem, musztardą, szalotką, czosnkiem i oliwą. Dodajemy odrobine soli i pieprzu.
V. Ser halloumi kroimy na plasterki i grillujemy ok.3 min.z każdej strony. najlepiej zrobić to na koniec aby na sałatce był jeszcze ciepły.
VI. Sałatkę posypujemy orzechami, układamy serek halloumi i polewamy dressingiem.
Rozkosz podniebienia gwarantowana!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.