Przekąski, PRZEPISY, Sałatki

Sałatka tajska z kurczakiem w sezamie

Tak jak ostrzegałam, w tym roku na moim blogu będzie się pojawiać mnóstwo kolorowych, zdrowych, oryginalnych i przepysznych sałatek:). I oto kolejna z nich - sałatka tajska z kurczakiem.

To jedna z moich ulubionych. Połączenie słodkiego mango z pikantnym chili to duet idealny! Do tego świeża chrupiąca marchewka, ogórek i soczysty kurczak w sezamowej panierce. Mam nadzieje, że pokochacie ją tak jak ja :).

→ A jeśli lubicie oryginale połączenia smaków to zapraszam także na  - sałatkę z karmelizowanym ananasem i kokosem a także sałatkę z pieczonych buraczków z kozim serem.

Nie będę już przedłużać wstępu. Zapraszam na ucztę w stylu tajskim!


Sałatka tajska z kurczakiem w sezamie

sałatka tajska z kurczakiem w sezamie
sałatka tajska z kurczakiem w sezamie
  • roszponka  - 1 opakowanie , ok.300g
  • pierś w kurczaka (bez antybiotyków)
  • marchewki - 3 sztuki
  • ogórek zielony
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 dojrzałe mango
  • oliwa z oliwek - ok. 4 łyżki
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • sok z całej limonki
  • łyżka miodu
  • papryczka chili
  • kolendra/mięta
  • chili w proszku - pół łyżeczki
sałatka tajska z kurczakiem

I. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki.

II. Przygotowujemy marynatę do kurczaka - do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, olej sezamowy, sok z limonki, pół łyżeczki chili w proszku, miód i sezam. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy kawałki kurczaka. Odstawiamy na pół godziny.

III. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, a następnie wkładamy zamarynowanego kurczaka i pieczemy ok 30min.

IV. Roszponkę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, wycieramy papierowym ręcznikiem i układamy na talerzu.

V. Marchewkę kroimy w cienkie słupki - ręcznie lub przy pomocy  krajalnicy Julienne (np. takiej). Ogórka kroimy w pół-plasterki. Układamy na roszponce.

sałatka tajska z kurczakiem

VI. Połowę mango kroimy w słupki i układamy na sałatce, a drugą połowę wrzucamy do blendera aby przygotować sos.

VII. Sos: Do blendera oprócz mango wlewamy 3 łyżki oliwy, połowę papryczki chili, sok z połowy cytryny, garść kolendry. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki sos.

VIII. Na koniec sałatkę posypujemy orzeszkami ziemnymi, sezamem i cebulką pokrojoną w cienkie paseczki. Podajemy z sosem mango-chili.

Aby tę pyszną sałatkę przekształcić w obiad możecie ją podać np. z makaronem ryżowym. Myślę, że będzie to bardzo nietypowy i zaskakujący pomysł na obiad.

A takie są najlepsze!

SMACZNEGO!

A.

By Ania Stefanska, 5 lutego 2021
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.