Obiad, Przekąski, PRZEPISY, Sałatki

Brukselka w miodzie i musztardzie z migdałami

Nie potrzeba wielu składników by przyrządzić naprawdę pyszne, zaskakujące i oryginalne danie. Ja na moim blogu i instagramie od jakiegoś czasu bardzo propaguje brukselkę, nie tylko dlatego, że chciałabym odczarować jej złą reputację (która pewnie pozostała z dzieciństwa:) lecz także dlatego, że jest super zdrowa i bardzo szybka w przygotowaniu.

Myślę, że także może być to wspaniały pomysł na kolację na Dzień Kobiet. Prawda, że oryginalny? I przy okazji cudownie wpływa na cerę;))).

Co zawiera brukselka?

Brukselka jest źródłem bardzo wielu witamin, m.in. tych z grupy B, witaminy A, C, E oraz K. Zawiera także magnez, żelazo, fosfor i sód. Ponadto wystarczy jedynie 150g brukselki aby pokryć całkowicie dzienne zapotrzebowanie na wit.C.

Ciekawostką jest to, że brukselka to skrzyżowanie kapusty i jarmużu, a jak wiemy jarmuż jest jedną z najzdrowszych produktów naszej diety. Zatem nie pozostaje nam nic innego jak przeprosić się z brukselką i dać jej jednak szansę!:)

→ Nieco inny, lecz równie pyszny przepis na brukselkę znajdziecie TUTAJ.


Brukselka w miodzie i musztardzie z migdałami

Brukselka w miodzie i musztardzie z migdałami
Brukselka w miodzie i musztardzie z migdałami
  • 0,5 kg brukselki
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. z jalapeño - osobiście uwielbiam ją!)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szkl. migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado
  • 1 op. sera feta
  • szczypta soli, pieprzu i chili
  • 4 daktyle bez pestek (lub suszonych moreli)
Brukselka w miodzie i musztardzie z migdałami

I. W miseczce przygotowujemy sos do brukselek. Łączymy ze sobą - musztardy (ziarnistą i ostrą), miód, oliwę z oliwek (lub inną, którą używamy), sól, pieprz i chili. Po wymieszaniu najlepiej spróbować czy smak jest odpowiedni.

II. Brukselkę myjemy o obieramy z wierzchnich listków. Gotujemy we wrzątku ok.10 min. z dodatkiem szczypty cukru aby pozbyć się goryczki. Po ugotowaniu odsączamy, przelewamy zimną wodą i kroimy na połówki.

III. W dużej misce brukselkę dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowaną marynatą a następnie pozostawiamy na ok.15 min. aby nabrała smaku marynaty. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180ºC.

IV. Brukselkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok.20 min. (po tym czasie brukselkę posypiemy serem feta i migdałami i będziemy zapiekać jeszcze 10 minut).

Brukselka w miodzie i musztardzie z migdałami

V. Podczas gdy brukselka się piecze, na rozgrzanej patelni prażymy migdały (bez dodatku oleju). Możemy je wcześniej posiekać na mniejsze części.

VI. Po 20 minutach brukselkę posypujemy serem feta i migdałami wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.

VII. Podajemy na ciepło!

Brukselka w miodzie i musztardzie z migdałami

Mam nadzieje, że po tym przepisie (i poprzednim, który znajduje się na moim blogu) przekonaliście się nieco do tego warzywa. Tak naprawdę ze składnikami możecie kombinować do woli, według uznania i własnego gustu. Możecie użyć innego sera, innych orzechów, nie dodawać chili jeśli nie lubicie ostrych potraw. Możecie mieć własną wizję tego dania.

Dajcie mi znać co udało Wam się stworzyć i czy smakowało!

A.

 

By Ania Stefanska, 5 marca 2021
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.