Myślę, że także może być to wspaniały pomysł na kolację na Dzień Kobiet. Prawda, że oryginalny? I przy okazji cudownie wpływa na cerę;))).
Brukselka jest źródłem bardzo wielu witamin, m.in. tych z grupy B, witaminy A, C, E oraz K. Zawiera także magnez, żelazo, fosfor i sód. Ponadto wystarczy jedynie 150g brukselki aby pokryć całkowicie dzienne zapotrzebowanie na wit.C.
Ciekawostką jest to, że brukselka to skrzyżowanie kapusty i jarmużu, a jak wiemy jarmuż jest jedną z najzdrowszych produktów naszej diety. Zatem nie pozostaje nam nic innego jak przeprosić się z brukselką i dać jej jednak szansę!:)
→ Nieco inny, lecz równie pyszny przepis na brukselkę znajdziecie TUTAJ.
I. W miseczce przygotowujemy sos do brukselek. Łączymy ze sobą - musztardy (ziarnistą i ostrą), miód, oliwę z oliwek (lub inną, którą używamy), sól, pieprz i chili. Po wymieszaniu najlepiej spróbować czy smak jest odpowiedni.
II. Brukselkę myjemy o obieramy z wierzchnich listków. Gotujemy we wrzątku ok.10 min. z dodatkiem szczypty cukru aby pozbyć się goryczki. Po ugotowaniu odsączamy, przelewamy zimną wodą i kroimy na połówki.
III. W dużej misce brukselkę dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowaną marynatą a następnie pozostawiamy na ok.15 min. aby nabrała smaku marynaty. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
IV. Brukselkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok.20 min. (po tym czasie brukselkę posypiemy serem feta i migdałami i będziemy zapiekać jeszcze 10 minut).
V. Podczas gdy brukselka się piecze, na rozgrzanej patelni prażymy migdały (bez dodatku oleju). Możemy je wcześniej posiekać na mniejsze części.
VI. Po 20 minutach brukselkę posypujemy serem feta i migdałami wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.
VII. Podajemy na ciepło!