Uwielbiam gdy przychodzi wiosna a z nią zatrzęsienie świeżych warzyw i owoców. Jednym z moich ulubionych stały się szparagi, ale dopiero od niedawna, gdy nauczyłam się je odpowiednio przygotowywać.
Oprócz walorów smakowych, mają bardzo dużo witamin i minerałów. Są idealne na śniadanie, jako dodatek do obiadu czy na kolację. Dziś propozycja śniadaniowa w akompaniamencie jajka w koszulce.
Szparagi myjemy i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez ok. 7 min. Jeśli będziemy gotować zbyt długo staną się łykowate.
W drugim garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu winnego. Zanim wrzucimy jajko, w wodzie musimy zrobić mały wir, aby w momencie wlewania jajka, białko ładnie obtoczyło żółtko. Możemy sobie w tym pomagać łyżką. Takie jajko gotujemy przez ok.3 min. aby żółtko w środku pozostało płynne.
Do szparagów przygotowałam sos na bazie masła i soku z pomarańczy, co fajnie podkreśliło ich smak. Łyżkę masła roztopiłam w rondelku, następnie dodałam sok z połowy pomarańczy, łyżeczkę miodu, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz.
Takie danie, bardzo dobrze uzupełniają grzanki ze świeżego chleba.
Smacznego!
mylittlepage.pl
21 maja 2018Nigdy nie jadłam szparagów…chce kupić, ale zjem bardziej do obiadu 😀