Kolejny przepis inspirowany włoską kuchnią (czy wspominałam już, że ją kocham?). Zawsze jestem zachwycona jak w niewyszukany sposób kilka zaledwie składników za każdym razem potrafi stworzyć coś wyjątkowego.
Gnocchi możecie zrobić sami (przepis jest podobny jak na nasze polskie kopytka i wkrótce zamieszczę go na blogu) lub kupić gotowe - w sklepach jest obecnie dosyć duży wybór gotowych gnocchi o prostym składzie bez chemicznych dodatków.
Jeśli zatem masz naprawdę duże ograniczenie czasowe takie gotowe gnocchi ze sklepu są wspaniałym rozwiązaniem!
I. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy ok.30 sek. drobno pokrojony czosnek razem z płatkami chilli (uważajcie na ilość, gdyż są naprawdę ostre, więc wystarczy ich naprawdę szczypta).
II. Na patelnię dodajemy umyty i osuszony szpinak i smażymy ok. 2min.
III. Następnie wlewamy śmietankę i wsypujemy groszek. Wszystko smażymy 5 min. na średnim ogniu cały czas mieszając, aby śmietanka zgęstniała.
IV. Do sosu dodajemy sok z połowy cytryny.
V. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy gnocchi. Gotujemy bardzo krótko, ok. 3min.
VI. Ugotowane gnocchi odcedzamy i przekładamy na patelnię i dokładnie mieszamy.
VII. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.
To wszystko! To chyba jedno z najszybszych dań, jakie ostatnio robiłam. Dobrym pomysłem, jest także zrobienie większej ilości gnocchi i zamrożenie. Można je podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, mięsnym i na wiele innych sposobów!
Smacznego!