Makarony, Obiad, PRZEPISY

Spaghetti z pesto z rukoli. Pomysł na szybki obiad.

Ostatnio złapałam się na tym, że wszystkie przepisy, które robię mają korzenie w kuchni włoskiej lub są nią inspirowane. Zioła mogłabym kupować na okrągło. Aromaty tymianku,, bazylii, oregano czy rozmarynu są tak przecudowne, że nie ma innego wyjścia, jak tylko szukać dla nich odpowiednich przepisów, z którymi doskonale się skomponują.

Kuchnia włoska skradła moje serce nie tylko ze względu na świeżość, barwy czy prostotę, lecz także na sposób ich podawania. Makaron czy risotto muszą znaleźć się na talerzu od razu po przygotowaniu, nie ma tu miejsca na odgrzewanie. Zarówno przygotowanie potrawy, jak i jej konsumowanie odbywa się w cudownej, ciepłej atmosferze. Czas posiłku to czas celebrowany, niezakłócony przez telefony, bieganinę czy "inne ważne sprawy".

Druga sprawa, to złota zasada kuchni włoskiej czyli - mniej znaczy więcej. Niejednokrotnie włoskie przepisy zawierają tylko 3 lub 4 składniki (choć jest ich niewiele, to są naprawdę wysokiej jakości), a efekt końcowy jest nieziemski.

Ta cała otoczka sprawia, że gotowanie staje się przyjemnością a nie przykrym obowiązkiem.

"Everything you see I owe to pasta." -Sophia Loren

Flagowym i jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej jest makaron z pesto. Niezwykle aromatyczna, szybka i prosta potrawa.

Chciałam ją nieco zmodyfikować i pesto postanowiłam wykonać z rukoli, tylko z niewielkim dodatkiem bazylii.

Poniżej składniki na całe danie.

Składniki:

Pesto:

  • rukola (ok. 100g/ 2 szklanki)
  • orzechy włoskie (1/2 szklanki)
  • orzeszki pini (1/3 szkl.)
  • starty parmezan (1/2 szklanki)
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek (1/2 szkl.)
  • kilka listków bazylii
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz

Pozostałe:

  • makaron spaghetti
  • połowa cukinii
  • kapary (opcjonalnie)
  • świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek)
  • świeżo zmielony pieprz
  • płatki parmezanu lub pecorino romano

 

WYKONANIE:

Wszystkie składniki do pesto, oprócz oliwy, umieszczamy w robocie kuchennym i blendujemy. Po chwili, podczas gdy robot nadal pracuje, wlewamy powoli oliwę, do momentu uzyskania dosyć gładkiej masy.

pesto z rukoli
pesto z rukoli

Cukinię kroimy na plasterki, posypujemy solą i skraplamy oliwą, następnie grillujemy przez kilka minut.

Spaghetti gotujemy ok. 10 min. Koniecznie musi być al dente, dlatego warto od czasu do czasu sprawdzać stopień ugotowania.

Makaron łączymy na patelni z naszym pesto i dodajemy łyżkę wody z gotowania. To jest sekret, dzięki któremu makaron doskonale łączy się z sosem.

Na koniec dodajemy zgrillowaną cukinię (opcjonalnie kapary), pomidorki koktajlowe, płatki parmezanu lub pecorino romano, a także świeże zioła.

Podajemy natychmiast.

spaghetti z pesto z rukoli
spaghetti z pesto z rukoli
spaghetti z pesto z rukoli

Smacznego!

By Ania Stefanska, 14 września 2018
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.