Obiad, PRZEPISY

Risotto z kurkami. Pomysł na obiad.

Risotto uwielbiam nie tylko za jego aksamitny smak, lecz także za jego uniwersalność.

Rewelacyjne jest to, że danie można zmieniać w zależności od pory roku, dodając różnorodne sezonowe warzywa, grzyby lub przyprawy.

Sezon na kurki rozpoczyna się w sierpniu, grzyby te pojawiają się w lasach jako pierwsze. Ponieważ zawierają witaminę B i D, potas, żelazo, cynk miedź a także dużo błonnika, warto więc wykorzystać ten czas i wzbogacić swoje potrawy w te cenne składniki odżywcze.

Kurki ponadto nadają risotto cudownego leśnego aromatu.

 

Składniki:
  • ryż do risotto (200g) arborio
  • kurki (200g)
  • bulion warzywny (ok. 2l)
  • masło (cała kostka)
  • 3 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • pomidory bez skórki (pół puszki) lub 3 świeże
  • tarty parmezan lub pecorino romano
  • 2 gałązki rozmarynu
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
kurki
szalotki
risotto z kurkami
risotto z kurkami

WYKONANIE:

Pierwszym krokiem powinno być przygotowanie bulionu warzywnego, gdyż to zajmuje najwięcej czasu. Do zimnej wody wrzucamy włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu przez ok godzinę. Można także dorzucić ekologiczną kostkę rosołową. Bulionu powinniśmy mieć około 1,5 l.

Szalotki kroimy w kosteczkę i przesmażamy przez dwie minuty na łyżce masła. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek (2 ząbki) i smażymy jeszcze minutę.

Kurki dokładnie płuczemy (każdą z osobna trzeba dokładnie umyć aby pozbyć się piasku), a później dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie dzielimy je na dwie części.

Jedną część kroimy w kosteczkę, drugą cześć kurek (najlepiej mniejsze) pozostawiamy w całości.

Kurki pokrojone w kosteczkę wrzucamy na patelnię i smażymy ok. 3 minuty z cebulą i czosnkiem.

Drugą część smażymy (przez ok. 3 min.) na oddzielnej patelni na łyżce masła z dodatkiem dwóch gałązek rozmarynu, natki pietruszki, ząbkiem czosnku. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę oliwy z oliwek.

risotto z kurkami

Na patelnię z cebulą wrzucamy ryż i smażymy przez ok 2 min. Obtaczamy dokładnie masłem, a następnie wlewamy wino i czekamy chwilę aby odparowało.

Teraz stopniowo wlewamy bulion (po ok. pół szklanki). Mieszamy od czasu do czasu przez około 20 minut, tak aby ryż wchłonął każdą porcję bulionu. Z ostatnią porcją bulionu dodajemy pomidory.

Na sam koniec wyłączamy ogień, dodajemy parmezan, dwie łyżki masła, przykrywamy pokrywką i odczekujemy 3 minuty.

Wykładamy na talerz i polewamy kurkami w maśle, które przygotowaliśmy na drugiej patelni.

Smacznego!

By Ania Stefanska, 29 sierpnia 2018
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.