Przekąski, PRZEPISY

Tartaletki z batatami i kozim serem. Idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Biorę obecnie (po raz pierwszy) udział w jesiennym fotograficznym wyzwaniu Kimberly Espinel z The Little Plantation. Wyzwanie polega na wykonaniu 12 zdjęć na wybrany temat (3 zdjęcia w tygodniu). Oprócz samych zadań otrzymujemy dużo wsparcia, wskazówek i inspiracji. Celem jest przesuwanie własnych granic, eksperymentowanie, uwolnienie swojej twórczej i artystycznej strony.

Te początkowe tygodnie jesieni to cudowny czas na takie wyzwanie, które nie tylko uczy nas takie wiele o fotografii, lecz także rozwija pod względem kulinarnym.

Tematem pierwszego tygodnia była kompozycja. Naszym zadaniem było ujęcie na zdjęciu kompozycji trójkąta, węża i kompozycja minimalistyczna (trójkąt możecie zobaczyć w tym przepisie).

Pomyślałam, że do kompozycji węża doskonale będą się nadawały małe ciasteczka, babeczki lub... właśnie takie tartaletki, na które poniżej znajdziecie przepis.

Takie zestawienie smaków jest tylko jednym z wielu. Możecie je sobie modyfikować w zależności od swoich upodobań, lecz zapewniam Was, że połączenie batatów z kozim serem i ziołami jest nieziemskie.

Podstawą jest kruche ciasto i mieszanka jajek ze śmietaną, reszta to tylko Wasza inwencja i wyobraźnia.

Wszystkie składniki poniżej.

Składniki:
Kruche ciasto:
  • 180g mąki pszennej
  • 75g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g Parmezanu
  • 1 jajko
Środek:
  • 1 batat
  • serek kozi (w roladce)
  • śmietana 18% (120 ml)
  • 2 jajka
  • niewielki kawałek pora
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • świeże zioła (tymianek, rozmaryn, oregano)
 

WYKONANIE

Aby wykonać ciasto, mąkę mieszamy z pokrojonym w kosteczkę masłem. Kolejno dodajemy jajko, parmezan, szczyptę soli i formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.

Batata obieramy i kroimy w plasterki. Rozkładamy na naczyniu żaroodpornym, solimy, polewamy nieco oliwą i posypujemy świeżymi gałązkami rozmarynu. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. i pieczemy batata ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, batata studzimy i rozgniatamy widelcem.

Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkim ogniu na maśle przez 15 minut.

Śmietanę mieszamy z dwoma jajkami, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i drobno pokrojony świeży rozmaryn.

pieczone bataty

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wycinamy ok.8-10 okrągłych kawałków i wkładamy je ostrożnie do foremek.

Jeszcze puste tartaletki władamy do rozgrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy przez 15 min.

Podpieczone tartaletki napełniamy po kolei - batatem, zalewamy ostrożnie śmietaną wymieszaną z jajkami (zostawiając nieco miejsca, aby mieszanka się nie przelała), porem i kozim serem.

Na koniec tartaletki zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia posypujemy świeżym oregano i tymiankiem.

Gotowe!

tartaletki z batatami i kozim serem

Smacznego!

By Ania Stefanska, 23 września 2018
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.