Biorę obecnie (po raz pierwszy) udział w jesiennym fotograficznym wyzwaniu Kimberly Espinel z The Little Plantation. Wyzwanie polega na wykonaniu 12 zdjęć na wybrany temat (3 zdjęcia w tygodniu). Oprócz samych zadań otrzymujemy dużo wsparcia, wskazówek i inspiracji. Celem jest przesuwanie własnych granic, eksperymentowanie, uwolnienie swojej twórczej i artystycznej strony.
Te początkowe tygodnie jesieni to cudowny czas na takie wyzwanie, które nie tylko uczy nas takie wiele o fotografii, lecz także rozwija pod względem kulinarnym.
Tematem pierwszego tygodnia była kompozycja. Naszym zadaniem było ujęcie na zdjęciu kompozycji trójkąta, węża i kompozycja minimalistyczna (trójkąt możecie zobaczyć w tym przepisie).
Pomyślałam, że do kompozycji węża doskonale będą się nadawały małe ciasteczka, babeczki lub... właśnie takie tartaletki, na które poniżej znajdziecie przepis.
Takie zestawienie smaków jest tylko jednym z wielu. Możecie je sobie modyfikować w zależności od swoich upodobań, lecz zapewniam Was, że połączenie batatów z kozim serem i ziołami jest nieziemskie.
Podstawą jest kruche ciasto i mieszanka jajek ze śmietaną, reszta to tylko Wasza inwencja i wyobraźnia.
Wszystkie składniki poniżej.
Aby wykonać ciasto, mąkę mieszamy z pokrojonym w kosteczkę masłem. Kolejno dodajemy jajko, parmezan, szczyptę soli i formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
Batata obieramy i kroimy w plasterki. Rozkładamy na naczyniu żaroodpornym, solimy, polewamy nieco oliwą i posypujemy świeżymi gałązkami rozmarynu. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. i pieczemy batata ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, batata studzimy i rozgniatamy widelcem.
Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkim ogniu na maśle przez 15 minut.
Śmietanę mieszamy z dwoma jajkami, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i drobno pokrojony świeży rozmaryn.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wycinamy ok.8-10 okrągłych kawałków i wkładamy je ostrożnie do foremek.
Jeszcze puste tartaletki władamy do rozgrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy przez 15 min.
Podpieczone tartaletki napełniamy po kolei - batatem, zalewamy ostrożnie śmietaną wymieszaną z jajkami (zostawiając nieco miejsca, aby mieszanka się nie przelała), porem i kozim serem.
Na koniec tartaletki zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia posypujemy świeżym oregano i tymiankiem.
Gotowe!
Smacznego!