Obiad, PRZEPISY

Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i dynią – sesja dla firmy Lestello

Nie pamiętam kiedy ostatnio za oknem przez tyle dni pod rząd było tak szaro i smutno. Taka aura może być dla nas uciążliwa i  działać przygnębiająco, ale od czego mamy kolorowe potrawy takie jak kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i dynią?

Dziś klasyczne risotto postanowiłam zamienić na bardziej pożywną wersję, która zawiera więcej składników odżywczych i witamin. Dlatego ryż arborio zamieniłam na kaszę gryczaną. Można także użyć innych kasz - pęczak, bulgur czy jaglanej. 

Zdjęcia pochodzą z sesji zdjęciowej dla firmy Lestello, która w swojej ofercie oprócz kasz ma także wiele rodzajów płatków, wafelków czy zbóż ekspandowanych. Zarówno klasycznych jak i w wersji bio.

→   Tutaj możecie sobie przejrzeć produkty.

 


Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i dynią

kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i dynią
kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i dynią
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (na 2 porcje)
  • 250g pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szkl. startego parmezanu
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • pół kostki masła
  • połowa dyni piżmowej
  • natka pietruszki
kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i dynią

I. Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty, następnie wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze minutę.

II. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z cebulą i czosnkiem tak długo aż będą rumiane (ok.15 min.)

III. W międzyczasie obieramy dynię, kroimy w kosteczkę, układamy na blasze. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i odrobiną chili. Zapiekamy w 180st, przez 30 min.

IV. Na patelnię z pieczarkami dodajemy kaszę gryczaną. Smażymy ok. minuty.

kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i dynią

V. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do kaszy bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Kasza powinna gotować się około 20 minut.

VI. Na koniec dodajemy dynię, starty parmezan i posypujemy natką pietruszki.

kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i dynią,
kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i dynią, obiad, pomysł na obiad, szybki obiad
kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i dynią, obiad, pomysł na obiad, szybki obiad

A jeśli lubicie takie jednogarnkowe, rozgrzewające potrawy to mam dla Was jeszcze kilka innych propozycji:

→ Shakshuka z owocami kaki

Warzywna lasagne

Gratin z ziemniaków i cukinii czyli zapiekanka pod beszamelem

 

Smacznego i dajcie znać czy przepis przypadł Wam do gustu!

By Ania Stefanska, 5 stycznia 2022
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Jestem Ania
fotografia kulianrna

Fotografuję, podróżuję i od czasu do czasu ugotuję coś dobrego, czym oczywiście zawsze się dzielę tu na blogu:) Oprócz tego opisuję tu moje wycieczki 'poza utartą ścieżką' a także rzeczy, które mnie inspirują, a może będą także inspiracją dla Ciebie. <3

Jestem tutaj:

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
rondel
mytastepol.com
Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.